– Det er veldig kjedelig og kjipt, og det føles litt urettferdig. De har litt rare regler her. Så selv man har fått en EU-godkjent vaksine og er vaksinert to ganger, så er det likevel veldig strengt.

Det sier 27-år gamle Yngve Olaussen til Avisa Oslo.

Mandag satt 27-åringen fra Oslo seg på et fly til Liverpool. Planen var klar, han skulle se den ultimate drømmekampen mellom Everton og Liverpool. Han hadde brukt masse penger på turen og hadde gledet seg i flere måneder.

Men bare sju timer før kampen skulle starte, gikk drømmen i knus.

– Vi hadde vært i Manchester og Liverpool et par dager, og så på onsdag ettermiddag etter vi hadde reist til stadion, så tikket det inn en melding fra britiske helsemyndigheter om at jeg var nærkontakt til en som var smittet med korona.

– Det første jeg tenkte var nei, nei. Dette orker jeg ikke. Vi tenkte at det ikke kunne stemme. Jeg ble litt satt ut, og selvsagt begynte jeg febrilsk og finne ut om jeg kunne bli unntatt – fordi jeg ville kamp.

Får ikke teste seg ut av isolasjonen

Olaussen får beskjed om å fylle ut informasjon om vaksinestatus og hvor han er fra. Han gir beskjed om at han er fullvaksinert, der han fikk andre dose Moderna i august.

– Jeg regnet med at jeg skulle være unntatt isolasjon, fordi det står at fullvaksinerte er unntatt isolasjon. Men etter hvert fant jeg ut at det er kun vaksiner som er satt i Storbritannia som gir deg fritak.

– Og det gjelder ikke bare meg heller, det er en del britiske folk som får dem. Selv om du er fullvaksinert, så får du ikke lov til å teste deg ut av situasjonen.

27-åringen må nå sitte innesperret på hotellrommet til og med 9. desember. Han har fått streng beskjed fra smittesporingsteamet i Liverpool at han ikke får liv til å gå ut for å ta seg litt frisk luft.

– Det føles mye tyngre ut i går, men jeg har slått meg til ro med det nå. Det er ikke verre enn at det er kjedelig og ensomt. Jeg har noen ting å bedrive tiden min med, så det er begrenset hvor mye jeg kan klage. Men det er maks uflaks, sier han og legger til:

– Om situasjonen hadde vært som den er i dag, tror jeg ikke vi hadde reist. De andre guttene jeg reiste med ble sjokkerte over at det var så strengt som dette, sier Olaussen. Vennene hans kom med et annet fly, og slapp dermed isolasjon.

– Gjør egen research

Olaussen sier koronasituasjonen endret seg ganske raskt, og han tenkte seg godt om før han dro.

– Jeg sjekket opp regler og booket test før jeg reiste. Jeg trodde også at dersom vaksinen var godkjent i Norge for innreise, så var det meste i orden. Jeg tenkte ikke på at vaksinereglene kunne vise seg å være annerledes i et slikt tilfelle som dette.

27-åringen råder folk som har planer om å booke utenlandsreiser til å gjøre egen research før de reiser.

– Selv om folk får beskjed om at vaksinepass er gyldig, så kan det være greit å sjekke reglementet i landet du reiser til. For eksempel hva som kan skje hvis du blir nærkontakt.

– Når man har koronapasset, så tenker man jo at samme regler gjelder for deg som for dem som bor i landet, men det bør man ikke ta for gitt, avslutter han.

– Bittert å se kampen fra hotellrommet

Olaussen forteller at det ikke er mye å finne på innestengt når man er i isolasjon.

– Det er langdrygt i alle fall. Kanallisten på TVen her er ikke noe å juble for, sier Olaussen, som fikk sett kampen på hotellrommet.

– Jeg ville absolutt ikke gå glipp av den kampen. Jeg hadde gleda meg veldig, og det var så utrolig kjipt å gå glipp av den.

Det å ikke få se kampen live, stakk litt ekstra da det viste seg å bli en solid seier til Liverpool.

– Jeg gikk jeg glipp av en av de beste kampene Liverpool har spilt de siste par sesongene. Det var digg å se at de vinne, men bittert å sitte på et hotellrom i Liverpool og vite at jeg skulle ha sittet blant bortesupporterne og sett den. Det var veldig kjipt. Det finnes ingen annen måte å beskrive det på egentlig.