Dronningen beskrev hvordan hun er bergtatt av museet.

– Jeg ble umiddelbart slått av lyssettingen, intimiteten, luftigheten og romfølelsen som arkitekt Klaus Schuwerk og hans kontor Kleihues+Schuwerk hadde skapt, sa dronning Sonja i sin tale da hun foretok den offisielle åpningen av museet lørdag.

Dronningen trakk fram kurateringen som gir nye måter å oppfatte og oppleve utstillingsgjenstander på. Dessuten hvordan museet har skapt et nytt byrom, Museumsplassen.

– Alt dette fenget min oppmerksomhet, så følelsen av «wow» har bare vokst – fram til i dag – og den er her fremdeles! sa dronningen, som for seks år siden la ned grunnsteinen til bygget sammen med kronprinsesse Mette-Marit.

Kongefamilien var de første offisielle gjestene da museet var erklært åpnet. Både kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var til stede.

Støre donerte skituppen

Det var også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Støre hadde med en reserveskitupp fra sin ungdom som han donerte til museet. I talen beskrev han hvordan fortellingen om Norge er et sterkt innslag på museet. Illustrasjonen av nordmenn på ski er synlig i mange kunstverk.

Han fortalte de frammøtte om hvordan han som barn og ung gikk på treski – som tidvis brakk tuppen under skituren.

– Hva gir man et museum som har alt? Det er skismøring igjen på den, sa Støre, til latter og applaus fra publikum da han overrakte reserveskituppen til museumsdirektør Karin Hindsbo.

– En merkedag

Støre pekte på at åpningen av nasjonalmuseet utgjør en merkedag i vår nasjons historie. Det er ikke bare Norges, men også Nordens største kunstmuseum. I dag har vi lov til å være stolte, sa han.

– Planleggingen, byggingen – og for ikke å glemme – bevilgningene – til å bygge dette museet har krevd mye av mange, sa Støre.

Trettebergstuen mener alle bør ta turen og oppleve det nye museet. Dette er ikke et eliteprosjekt, men et varmt, nøktern og inviterende bygg, understreket hun.