Rutene vil gå fra Gardermoen til Chania i Hellas, Split i Kroatia, Larnaka på Kypros og Alicante og Gran Canaria i Spania. Etter planen vil avgangene fra starte fra 14. mai og gå minst to ganger i uken, opplyser det omdiskuterte flyselskapet i en pressemelding tirsdag.

Prisene én vei inkludert én håndbagasje varier fra 279 til 389 kroner.

– Vi vet at etterspørselen etter å reise til det solrike sør er større enn noen gang før. For å dekke dette behovet er vi glade for å tilby en rekke nye ruter til destinasjoner som vi vet er favoritter blant nordmenn som leter etter sol og sand mellom tærne. Vi er glade for å tilby passasjerene våre fleksibilitet og alternativer som garanterer at endringer i reiseplanen kan gjøres når som helst, inntil tre timer før flyturen, sier Andras Rado, senior kommunikasjonssjef i Wizz Air.

– Bryter med grunnleggende menneskerettigheter

Siden det ungarske flyselskapet meldte sitt inntog på norske innenlandsruter i oktober, har Wizz Air vært gjenstand for debatt, kritikk og boikott fra personer og organisasjoner på grunn av sine arbeidsvilkår og -rettigheter.

Allerede i desember kunne Avisa Oslo melde at Oslo kommune boikottet Wizz Air. Bystyrets holding har ikke endret seg siden da:

– Bystyret har vedtatt at Oslo kommune ikke skal benytte seg av Wizz Air på jobbreiser. Oslo kommune vil ikke handle med leverandører som bryter med grunnleggende menneskerettigheter og ILOs kjernekonvensjoner. Byrådet er opptatt av anstendig lønn og ryddige arbeidsforhold, og at man har anledning til å fagorganisere seg, skriver finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i en e-post til Avisa Oslo tirsdag, etter å ha blitt gjort kjent med de nye flyrutene.


I fjor høst skal Wizz Air-sjef József Váradi blant annet blankt ha avvist til E24 at det var aktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger hvis han skulle ha ansatte i Norge.

Flyselskapet nekter selv for at kritikken mot dem stemmer, og skal ha ifølge NTB ha opplyst at de følger gjeldende lover og reguleringer i alle land de opererer i. Til blant annet NRK har de også tidligere uttalt at ansatte står fritt til å fagorganisere seg.

Holder fast ved boikott

– Det bystyret vedtok i desember står vi fortsatt bak, sier leder av finansutvalget Frode Jacobsen (Ap) til Avisa Oslo som reagerer på nyheten om Wizz Airs Syden-reiser.

– Wizz Air har helt fra starten av vist, med all tydelighet, at de ikke bryr seg om å ta samfunnsansvar når de har en driftsmodell som forbyr fagforeninger. Det sier noe om en holdning fra selskapet, fortsetter han og legger til:

– Jeg håper Oslo-folk ikke benytter seg av å reise med dette selskapet.

Også bystyrerepresentant Sofia Rana (R), som kjenner flybransjen godt, er svært kritisk til selskapet. Hun sier det største problemet er at de er så billig:

– Når prisene er så lave skjønner man at det går utover noen. Når de ikke har ansattkostnader i Norge, er det åpent for at de kan ha så lave priser, sier hun til Avisa Oslo.

Videre mener Rana at dersom Wizz Air skal etablere baser i Norge, må det være med norske lønns- og arbeidsvilkår.

– Det er åpenbart at det blir dyrere å drifte, men sånn er det, sier hun.

Rana tilføyer at pandemien ikke har gjort tarifforhandlingene enklere, og er bekymret for at lønn og arbeidsvilkår i bransjen vil komme under press, dersom de skal operere side om side med «et selskap som ikke driftes på samme nivå som etablerte flyselskap».