Lørdag er det registrert 245 nye koronasmittede i Oslo siste døgn – det høyeste smittetallet på ett døgn i hovedstaden siden pandemien startet, ifølge NTB. Til sammenligningning ble det samme dag forrige uke registrert 99 smittetilfeller.

Siden 12. mars har Vy hatt 80 prosent færre passasjerer på togene på Østlandet.

– Hvordan opplever dere at smittevernreglene blir fulgt på togene nå?

– Stort sett så synes vi folk er flinke, sier skommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til Avisa Oslo.

Han påpeker samtiig at det kan være vanskelig i helgene, iforbindelse med folks utfart til skiturer når det er fint vær.

– Da har vi på satt opp tre ekstra tog på Gjøvikbanen lørdager og søndager for å ikke få for fulle tog, sier Lundeby.

Situasjonen med stor pågang i helgene knyttet til skigåing, oppsto i januar da det første snøfallet kom. Da så Vy tydelig at en del synes det var «fryktelig åreit å komme seg ut», ifølge kommunikasjonssjefen.

– Hva synes dere er viktig å få fram nå med tanke på den nye smittesituasjonen i Oslo?

– Det er egentlig som mydnligetene sier: Å holde ut og ikke slippe ned guarden nå. Det gjelder også på kollektiv transport.

Videre melder Lundeby at den økte smittespredningen de siste dagene har ikke har ført til noen merkbar endring i det allerede langt lavere passasjertallet på togene tilknyttet Oslo.

– Vi har levd med sterke restriksjoner siden november, og å unngå kollektivtransport har jo faktisk vært – og er – et nasjonalt råd: Ikke reis hvis du er syk eller hvis det er vanskelig å overholde avstand.

Ruter ber folk bruker nærmiljøet

Kommunikasjonssjef Sofie Brun i Ruter påpeker utfordringen Oslo-bussene står i, der folk både blir bedt om at å sitte, samtidig som de blir bedt om å holde avstand.

– Da er det ikke plass til så mange. Hvis du i tillegg skal ha med deg noe utstyr, blir det trangt, sier Brun.

Brun sier det derfor er svært viktig for dem å understreke viktigheten av å ikke bruke kollektivtrafikken hvis man ikke må:

– Vi i Ruter har hele tiden hatt våre reiseråd, og de gjelder fortsatt: Man skal ikke reise kollektiv om man ikke absolutt må, og unngå å bruke kollektivtrafikken til fritidsreiser. Hold avstand og bruk munnbind.

Lørdag formiddag har Ruter forløbig ikke fått inn noen meldinger om overfylte avganger i Oslo, opplyser hun videre.

– Da ser det ut som folk følger rådene våre hittil, heldigvis. Det er jo veldig bra. Det har kanskje begynt å smelte i marka som gjør de mest populære linjene våre til skisteder mindre relevante, men det er bare en hypotese, sier Brun.

– Vi vet det er fristende å ta buss og trikk, men ber om at folk bruker nærmiljøet sitt så mye som mulig, legger hun til.