– De må ha bommet totalt, sier Elin Horn Galtung.

Høyre-politikeren var en av flere opposisjonspolitikere som sto i kø for å kritisere kuttet under dagens spørretime i bystyret.

Det aktuelle kuttet var på 7,5 millioner, og ville betydd kutt av flere stillinger. Dette etter flere medieoppslag, blant annet i Avisa Oslo, om kontroversielle forhold på helsehusene og i Oslos øvrige eldreomsorg.

– Mens vi har vært vitne til hjerteskjærende historier fra pårørende og eldre pleietrengende fremstår det som helsehusene fikk budsjettkutt i stedet for forutsigbarhet og god oppfølging, uttaler Galtungs partikollega Hassan Nawaz.

Stanset prosessen

Da byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Marthe Scharning Lund (Ap) svarte på kritikken fra opposisjonen, påpekte den nytiltrådte byråden at hun ikke var involvert i den aktuelle budsjettprosessen.

Johnny Jakobsen, direktør for helsehus i Sykehjemsetaten, understreker at det ikke er gjort rammekutt på noen av de fire helsehusene i Oslo i 2022. Han sier også at kuttet opposisjonspolitikerne her viser til, var prosjektmidler gitt til Solfjellshøgda for 2021 og 2022. Pengene var i utgangspunktet ikke tenkt videreført til 2023.

– Men når situasjonen ble som den ble, så valgte Sykehjemsetaten å stoppe den prosessen rundt disse midlene. Solfjellshøgda beholdt midlene, og har dem fortsatt, sier Jakobsen til Avisa Oslo.

Byrådet har det politiske ansvaret, men styrer ikke detaljene i budsjettet. Det er det Sykehjemsetaten som gjør.

– Det fremstår rart at helsebyråden er ukjent med dette, når det er informasjon hun selv har sendt til oss. Er du ukjent med dette, spør Anne Haabeth Rygg (H).

– Det er sendt over i underkant av 3000 dokumenter. Spørsmålet er om vi i november 2022 var kjent med budsjettkutt på 7,5 millioner i Solfjellshøgda helsehus? Det kjente ikke vi til, svarer Scharning Lund.

Kritikk fra Ap og Venstre

Avisa Oslo har tidligere skrevet om Rødt-forslaget som i dag ble debattert i bystyret.

– Rødt mener de er overdommere for at kvinner ikke skal kunne stå for egne valg. Det syns jeg er både seksualmoralistisk og litt moralpoliti, sa Arbeiderpartiets Jon Reidar Øyan den gangen.

Julianne Ferskaug pekte på at forslaget ikke bare ville gått utover strippeklubber og go-go-barer.

– Rockefeller har Sexhibition en gang i året, og de vil bli rammet av dette. I tillegg vil det gå utover en del av Oslos kink-miljøer. Oslo BDSM har nettopp fått seg lokale etter å ha vært uten et år. Elsker låner ut andreetasjen sin til andre. Skal de også miste bevilgningen?

LES OGSÅ: