– Pengene bare renner ut i strie strømmer. Det er trist å se en så vanskjøttet hovedstad. For oss som bor i Oslo betyr det ekstra kostnader. Vi vurderer nå å fremme mistillit mot Raymond Johansen. Han evner rett og slett ikke å styre byen vår, sier Cecilie Lyngby (FNB).

Det er sju milliarder kroner mer enn det som tidligere er anslått, ifølge kanalen. Uttalelsen fra partilederen og bystyremedlemmet kommer etter at NRK fredag meldte at den andre delen av vannforsyningsprosjektet.

Denne delen av prosjektet går ut på å bygge et nytt stamnett for å frakte vann fra den nye vannforsyningen ut i byen. Tidligere anslag for kostnadene av det nye stamnettet lå ifølge NRK på om lag 2,3 milliarder kroner.

I et notat til bystyret fra starten av juli informerer imidlertid byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) om at prisen kan bli over 9 milliarder kroner.

Ber byrådet omdisponere

Sen informering om tidligere kjente overskridelser ble tidligere i år brukt som argument for mistilliten mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg.

Nå er posten overtatt av MDG-kollega Sirin Stav, og Cecilie Lyngby sliter med å forstå hvordan kostnadene fortsetter å øke.

– Det er helt utrolig. Vi har akkurat hatt en høring og en gjennomgang, som endte med at byråden måtte gå, sier Lyngby.

Det er ikke uvanlig at større offentlige prosjekter har betydelige overskridelser.

Slik Lyngby ser det, er imidlertid slingringsmonnet altfor stort i dette tilfellet. Derfor mener hun at byrådet nå må omdisponere midler fra andre satsinger for å begrense regningen folk må betale.

Tilbake i mai ble denne anslått til å være 371 kroner per person, men med den siste økningen vil denne summen etter alt å dømme øke.

– Jeg ville omdisponert midlene og gjort det beste ut av det, for det er faktisk ikke beboernes skyld at dette prosjektet ikke er gjort godt nok, sier Cecilie Lyngby til Avisa Oslo.

Krass kritikk fra Høyre

Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg (H) reagerer også kraftig på den nye budsjettsprekken.

Til Avisa Oslo sier hun at det nesten ikke er til å tro at den største budsjettsprekken i kommunenorges historie, toppes ytterligere:

– Det kostet 12,5 milliarder og så sprakk det med 5,2 milliarder og nå kommer det sju milliarder i tillegg. Det er helt vilt. Jeg mener det stiller måten Raymond Johansen (Ap) håndterte mistillitsforslaget før sommeren på i et underlig lys. Det viser at han burde erkjent ansvaret den gangen og ikke stelt i stand det sirkuset han gjorde.

Gruppelederen sier hun forventer at miljøbyråden holder bystyret orientert om enhver utvikling i prosjektet. Rygg ber byråden om å tilgjengeliggjøre alle notater som er sendt i saken.

– Jeg ser ingen grunn til at det skal unntas offentlighet.

Vil stemme for omdisponeringsforslag

Rygg er ikke nådig i sin dom over hvordan det sittende byrådet. Høyres gruppeleder mener notater i saken viser at det har vært alt for grove kostnadsoverslag:

– At det har røket med så mye penger på så kort tid viser at det har vært for dårlig styring rett og slett. Og at de klarer og toppe den ene gigantsprekken med en ny gigantsprekk. Det er nesten så folk ikke skjønner hvor mye penger det er.

Rygg sier hun håper innbyggerne merker seg byrådets måte å styre økonomien på.

– Nå øker jo denne regningen ytterligere. Dette er en regning som byrådet skyver rett videre til alle innbyggerne i Oslo i 30–40 år fremover i tid. Det er bare å sende et takkebrev til Raymond Johansen for elendig styring av økonomien.

– Lyngby i FNB ønsker at byrådet må omdisponere midler, og bruke disse på å begrense regningen Oslos befolkning får. Er det en god idé?

– Dette ble foreslått for bystyret før sommeren, men da ble det stemt ned. Vannavgiften er en flat avgift som alle betaler like mye av, så det kan jo bli en mer sosial fordeling av det ved å dekke det over skatteseddelen. Men det jo innbyggerne som tar regninga uansett. Vi vil gjerne stemme for det hvis forslaget reises igjen.