Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer koronapass: – Det kan bli innført

Byrådslederen meldte om nye tiltak mot korona i bystyret. Blant annet en oppfordring om bruk av munnbind i kollektivtransport, på kjøpesentre og i butikker. I tillegg vurderer byrådet det praktiske og juridiske ved å innføre koronapass.

– I forrige uke hadde vi de nest høyeste smittetallene i Oslo noensinne, innleder byrådslederen.

Raymond Johansen bekrefter at det kan bli innført koronapass i byen.

– Vi vurderer de praktiske og juridiske sidene ved et koronapass i Oslo. Det kan bli innført. Det er ikke mulig å innføre koronapass, uten å samtidig innføre inngripende tiltak, sier Johansen.

– Mitt og byrådets mål er å holde Oslo åpent. Samtidig skal vi holde Oslo åpent. Vi er klare for å gjøre det som trengs når det kreves.

Raymond Johansen orienterer bystyret om koronasituasjonen i Oslo onsdag.

– Over 42.000 av befolkningen over 65 år har fått sin tredje dose. Vi er straks ferdige med den tredje dosen til de ansatte på sykehjemmene våre, og alle de prioriterte gruppene skal være fullvaksinert før jul, sier Johansen.

Tredje dose

Johansen sier Oslo kommune tar de høye smittetallene på høyeste alvor.

– Vi har allerede innført flere tiltak. 41.500 elever i osloskolen testes nå to ganger i uka, og vi planlegger å utvide massetestingen hvis smittesituasjonen krever det, sier Johansen.

Byrådslederen sier de venter på avklaring fra nasjonale myndigheter om når man skal påbegynne vaksinering av alle over 18 år med tredje dose.

– Ingenting tyder på at vi blir kvitt korona med det første, sier han.

Johansen er tydelig:

– Alle som bor i Oslo kjenner prisen for inngripende tiltak. Gjør vi det som er mer enn nødvendig og forholdsmessig kan det gjøre stor skade, sier han.

– Bruk munnbind

– På dette stadiet i pandemien må kravet til forholdsmessighet være strengere enn noensinne. Vi må gjøre det som trengs, men vi kan ikke risikere arbeidsplasser eller innskrenke folks frihet, dersom det ikke er strengt nødvendig. Men vi må likevel handle. Derfor gjennomfører vi en rekke tiltak som vi vet funker, som skader mindre.

Raymond Johansen har en klar oppfordring til Oslos befolkning:

– Er du syk, med luftveissymptomer, hold deg hjemme, sier han.

Johansen oppfordrer alle til å følge de nasjonale retningslinjene for å hindre spredning av smitte, som testing og vasking av hender.

– Så må vi i dag igjen be Oslofolk om å trå til for å bremse denne smittespredningen. Folk må putte munnbindet tilbake i vesker og jakker igjen. Da beskytter du deg selv og andre. Nå er det en helt klar oppfordring fra Oslo kommune: Bruk munnbind i kollektivtrafikken, i butikker, på kjøpesentre og i taxi.

Åpner dørene igjen

I en pressemelding onsdag ettermiddag melder Oslo kommune at de intensiverer arbeidet med vaksinering ytterligere. Over 87 prosent av befolkningen over 18 år i Oslo, er fullvaksinerte. Medregnet delvis vaksinerte er andelen 89,8 prosent.

– For å nå dem som ennå ikke har tatt første dose kjører vi på med oppsøkende vaksinering på arbeidsplasser, rundt om i bydelene og på videregående skoler. På fredag er Oslo kommunes vaksinebuss klar for å dra rundt og vaksinere, sier Johansen.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, har over halvparten av de over 65 år fått tredje dose med vaksine.

– I løpet av neste uke vil de fleste over 65 år ha fått tilbud om en tredjedose. Vi er klare for å kjøre på med yngre aldersgrupper, og venter bare på klarsignal fra nasjonale myndigheter, fort, sier Johansen.

I tillegg melder byrådet at de igjen ønsker automatisk åpning av dørene på T-banen, etter at Ruter 5. november gikk tilbake til slik det var tidligere, altså at man måtte trykke på en knapp for å åpne dørene.

– Byrådet har i dag bedt om at dørene igjen skal åpnes automatisk, heter det i pressemeldingen.

Høyre-toppen krever lokale koronatiltak: – Arrogant overfor resten av landet

Les også

Oslo kommune: – Kapasitet til å sette 20.000 doser til uka

Kommentarer til denne saken