– Vi har booket hjemreise til Norge 21. mai, men dersom det fortsatt er slik at vi må ta inn på karantenehotell innen den tid, er vi ikke fremmed for å utsette hjemreisen. Ut fra det vi har sett av bilder fra disse hotellene føler man ikke at det er et helt sikkert opplegg, sier Svein Fjeldheim til Avisa Oslo på telefon fra Spania.

Fjeldheim har leilighet på Nordstrand i Oslo, men har oppholdt seg i Spania i ganske nøyaktig en måned, siden han og samboeren forlot Norge 6. mars i år.

Han er kjent med regelverket, og regjeringens og helsemyndighetens anbefalinger om å utsette alle utenlandsreiser som ikke er høyst nødvendige, men mener selv at han hadde en legitim årsak for å reise til ferieboligen i Valencia-regionen i Spania.

– Jeg hadde fått en vannlekkasje i huset, det rant vann rett inn i andreetasjen, og det følte jeg var en nødvendighet å få reparert. Nå har jeg organisert med reparatører her nede, slik at det blir reparert og at huset ikke blir mer skadet, sier han.

– Forstår du at kanskje ikke alle er enig i at det er en nødvendig reise?

– Hva andre synes om at jeg skal ta vare på min bolig, det synes jeg nesten at jeg skal få vurdere selv. At det skal sitte en politiker som aldri har vært møkkete på hendene og bestemme slike ting, mens de selv reiser overalt, det er for galt. Vi har en helseminister som anbefaler folk å ikke reise noe sted, og det første han gjør er så å reise selv, da er det noe galt. Man får litt hakeslepp, beskriver Fjeldheim.

Ikke noe hastverk

Dermed befinner Fjeldheim og samboeren seg i Spania, og etter planen skal de returnere til Norge i slutten av mai. Men dersom han må ta inn på karantenehotell for egen regning, vil de etter all sannsynlighet utsette hjemreisen, forteller han.

– Vi har ikke noe hastverk med å komme oss hjem. Både jeg og samboeren er ferdig vaksinert, vi bor i en region i Spania hvor det er veldig lavt smittetall, faktisk mindre enn i Nordstrand bydel, og vi lever under et enda strengere regelverk her i Spania enn det er hjemme i Norge.

– Så hvis de skal bure meg inne på et hotell og sende meg en regning på 3.500 kroner kan jeg heller sone på vann og brød. Jeg forstår det ikke. Vi er lovlydige borgere, sist vi var i Spania dro vi hjem umiddelbart da UD ba oss om det, men det opplegget de har lagt opp til nå klarer jeg ikke å forstå, sier Fjeldheim til Avisa Oslo.

Føler oss trygge her nede

– Ifølge Folkehelseinstituttet er jo Spania et «rødt land». Gir det ikke mening at man skal på karantenehotell da?

– Det har jeg registrert, men det er så veldig strenge regler her i området at jeg ikke forstår det. Naboen min her nede er fra Madrid, og han har ikke lov til reise hit, da risikerer han en kjempebot. Det er veldig strenge regler her, man må blant annet bruke munnbind overalt når man er utenfor husets vegger og folk passer på hverandre, så vi føler oss trygge her nede.

– Føler dere at dere er tryggere i Spania enn i Norge?

– Ja, definitivt! I hvert fall hvis man sammenligner Spania med karantenehotellene.

– Som sagt er regelverket i Spania veldig strengt, vi må bruke munnbind overalt, holde god avstand og det er strenge regler for hvor mange man kan omgås.

Fjeldheim mener at det hadde vært mer fornuftig om de hadde fått lov til å reise hjem til leiligheten sin og gjennomført karantene der, etter at de kom hjem til Norge. Slik regelverket er for øyeblikket er det ingen unntak for fritidsreisende, med mindre du kommer fra et land som er definert som «grønt» eller «gult».

– Dersom det hadde dette vært et strømlinjeformet opplegg fra slutten av desember kunne jeg kanskje bifalt det, men Regjeringa har blitt dratt etter håret og innført regler som ikke gir mening. Det er ikke slik virkeligheten fungerer, sier han om dagens regelverk.