Politiet vurderer å igangsette etterforskning av trusler mot Lan Marie Berg (MDG), byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Det melder Oslo politidistrikt i en pressemelding mandag ettermiddag.

Politiet tok kontakt med Berg via hennes politiske rådgiver søndag kveld, opplyser de i pressemeldingen.

– Vi ønsket å informere om at vi har startet undersøkelser, vise at vi tar trusler mot politikere og folkevalgte på største alvor, informere om kontaktlinjene til oss og tilby en samtale rundt forebyggende tiltak, sier politimester Beate Gangås.

– Forebyggende effekt

Hun bekrefter videre at politiet nå undersøker hvorvidt noen av uttalelsene som er kommet mot Berg, kan være straffbare.

– Både avdekking og straffeforfølgning kan være virkningsfullt, men også andre tiltak som at politiets nettpatrulje patruljerer i kommentarfeltene på nett kan ha god forebyggende effekt. Trusler og hatefulle ytringer mot politikere og folkevalgte utgjør en alvorlig trussel mot vårt demokrati, sier Gangås.

Hun forteller at politiets nettpatrulje kan ta direkte kontakt med personer for å avklare uttalelser de har kommet med, men også gå til det skritt at de anmelder.

– Vi kan også oppsøke personene som utøver hetsen, både som en del av en etterforsking eller i forbindelse med forebyggende tiltak, sier Gangås.

Oppgjør på Facebook

Oslo politidistrikt vil undersøke om andre politidistrikt etterforsker straffbare forhold der Berg er fornærmet, fremkommer det av pressemeldingen.

Lan Marie Berg har opplevd hets og sjikane i flere år, særlig etter at hun ble byråd i Oslo i 2015.

I helgen tok olje- og energiminister Tina Bru (H) et oppgjør med hetsen mot Berg i et innlegg på Facebook. Bakgrunnen var at Harald S. Klungtveit, redaktør i Filter Nyheter, hadde publisert en skjermdump med en rekke kommentarer rettet mot Berg i en gruppe på Facebook, skriver NTB.

«Jeg orker ikke mer. Nå er det faen meg nok! Holdt kjeft», skrev Bru på Facebook lørdag kveld.

Berg selv sier hun ble glad da hun ble informert av politiet vedrørende deres undersøkelser.

– Det føles som en tung bør er lettet fra våre skuldre, sier Berg til NRK.

– Avskyelig

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) synes det er bra at politiet i Oslo nå vurderer å etterforske hetsen mot byrådskollegaen.

Han takker også Tina Bru som sier ifra.

– Det blir jo bare verre. Snakker du om klima, er ung kvinne, ikke ser «etnisk norsk» ut – og i tillegg kommer fra Oslo, er det tydeligvis tillatt å gå bananas i sosiale medier, skriver han på Facebook mandag ettermiddag.

Johansen understreker at det selvsagt er greit å være uenig i meninger og standpunkt.

– Men hva noen tillater seg å poste er avskyelig. Slutt med det. Det er en fare for demokratiet, mange vil ikke våge å være med i politikken- når dette er konsekvensen.