Gå til sidens hovedinnhold

Visste du at denne fontenen ved Oslo S har vært stengt i mange år? Nå skal den tilbake til sin gamle prakt

Foran Østbanehallen står fonteneanlegget Solen og Jorden. Nå starter rehabiliteringen av kunstverket, slik at det igjen vil bli et naturlig midtpunkt i parken. Planen er å ferdigstille prosjektet til sommeren.

Fontenen står på Christian Frederiks plass, en viktig forbindelse mellom Jernbanetorget, Oslo S, Operaen, Deichman Bjørvika og Havnepromenaden.

Men Solen og Jorden har store lekkasjer og har derfor vært stengt i mange år. Nå skal anlegget tettes og oppgraderes fullstendig, skriver Bymiljøetaten.

Kunstverket av kunstneren Ørnulf Bast ble gitt i gave til Oslo fra Den Norske Amerikalinjen i 1936, men ble først montert og tatt i bruk i 1986.

Fonteneanlegget er et kunstverk beskyttet av åndsverkloven. Det innebærer blant annet at vannstrålene skal være så tett opptil kunstnerens intensjon som mulig, samt at steinmønsteret i bassengbunnen, som også er en del av verket, skal beholdes.

Betydelig arbeid

Grønske og ugress skal fjernes, sprukne fuger skal tettes og der stein og granittblokker har glidd ut, skal dette tilbakeføres. Men det anlegget er gammelt og mye arbeid må gjøres.

Fontenens tekniske rom har vært fylt med saltvann og alle tekniske enheter må derfor byttes. I tillegg er det avdekket lekkasjer inne i granittsøylen.

Bymiljøetaten er derfor nødt til å heise av bronseskulpturen for å komme seg inn til rørene som ligger inne i søylen.

Bassenget i fontenen var opprinnelig belyst av 18 lamper plassert under vannlinja. Flere av disse mangler, eller er ødelagt.

De skal legge nye elkabler å montere nye lamper i fontenen. Det skal også legges enkelte nye lamper på plassen rundt anlegget, mens de gamle skal oppgraderes.

Anlegget er utdatert og ikke i henhold til dagens krav, og avløpsrør til kommunalt avløpsanlegg er kuttet slik at det i realiteten ikke finnes tømmemulighet for fontenevannet.

Det er derfor et betydelig arbeid som må gjøres før det igjen spruter vann i fontenen, skriver Bymiljøetaten.

Les også

Frp-Aina om disse bildene: – Hva var det vi sa?

Les også

Benny flytter butikken til Lillestrøm: – Det går ikke an å parkere i Oslo lenger

Les også

Da Venstre-politiker langet ut mot «drittleiligheter», brøt ordføreren inn: – Uverdig

Les også

Ut mot «sosialistisk dobbeltmoral»: – Svært forundret

Kommentarer til denne saken