Søndag ettermiddag deltok visepolitimester Cecilie Lilaas-Skari på en pressekonferanse på politihuset, etter skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag.

– Hva er deres budskap til Oslos befolkning?

– Vi er først og fremst lei oss for hendelsen som skjedde. Det uroer ved tryggheten vi har her i byen. Så rammer den spesielt det skeive miljøet. Vi skulle også ut og feire kjærligheten på lørdag. At dette arrangementet ikke fant sted, synes vi er trist. Vi var mange kolleger som gledet oss, og som synes at dette er krevende, sier Lilaas-Skari til Avisa Oslo.

Fryktet nye hendelser

Avlysingen av Pride-paraden i Oslo sentrum, skjedde etter råd fra politiet. Visepolitimesteren forklarer hvorfor:

– Da hendelsen fant sted og på bakgrunn av hvor det skjedde, ble det veldig fort en hypotese om at dette kunne være rettet mot det skeive miljøet. I forlengelsen av det og siden paraden skulle gå bare få timer etter, kom vi til at det ikke var forsvarlig å gi vår anbefaling om at det var trygt å gjennomføre det. Vi kunne ikke garantere at det ville skje nye hendelser, sier Lilaas-Skari.

Så langt har ikke politiets undersøkelse styrket mistanken om nye angrep. De kan imidlertid ikke utelukke det, da situasjonen fremdeles beskrives som uoversiktlig.

– Risikonivået er uavklart. Derfor må vi ta forholdsregler. Vi har satt inn mange kompenserende tiltak for å ta ned usikkerheten. Det har vært noen ansamlinger og egne tog, som vi har forsøkt å trygge på best mulig måte. Det har ikke gått noen anbefaling fra politiet om ikke å bruke byen, sier Lilaas-Skari.

Flere patruljer og synlig politi

Hun forteller videre at politiet har satt inn en rekke tiltak i etterkant av skytingen natt til lørdag.

– Først og fremst handler det om økt tilstedeværelse, gjennom flere patruljer og synlig politi. Jeg registrerte selv da jeg kom på jobb i morges, at det var politi på nærmest hvert kvartal. Det gir effekt, det vet vi. Det er vårt hovedtiltak, men det er også satt inn andre tiltak, som samarbeid med aktører i forebyggende sammenheng, få inn så mye informasjon som mulig, øke kunnskapsnivået vårt og trygge de miljøene som trenger det mest.

Lilaas-Skari opplyser at det ble gjort trusselvurderinger i forkant av Oslo Pride. Det var også satt inn ekstra ressurser.

– Det er masse aktiviteter i byen vår til enhver tid. Dette gjør vi systematisk, sier visepolitimesteren.

I dialog med muslimske miljøer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har uttalt at de vurderer skytingen som ekstrem islamistisk terror.

– Hvilke tilbakemeldinger har politiet fått fra det muslimske miljøet i etterkant av hendelsen?

– Vi er i dialog med ulike grupper og minoriteter. Jeg har ikke konkret informasjon om hva de har gitt tilbakemeldinger på, men det har vært viktig for oss at de ulike fagmiljøene som jobber opp mot disse miljøene, er i dialog med dem og får innhentet kunnskap.