BYGGMAGASINET

Stor mangel på elbilladere:

Robert mener han har funnet løsningen

Solbox designer kreative løsninger til det raskt voksende solenergimarkedet.

Material property, Font

ANNONSØRINNHOLD FRA

Stadig flere nordmenn skaffer seg solcellepanel på taket. Panelet omdanner sollys til elektrisk strøm til hus eller elbil. Strømmen kan også selges til videre til strømleverandør.

– Jeg har sett mange boliger med solceller på taket, og det er mye som ikke er spesielt pent. Derfor har jeg tenkt mye på estetikk – og ikke minst hvordan vi kan utnytte solcellene best mulig, sier Robert Gough.

Arkitekten er både grunnlegger av og partner i solcelle-bedriften Solbox.

SÅ BEHOVET: Robert Gough (t.v.), her sammen med kollegene Eleni Iconomidou og Kamyar Shadjari, utvikler hytter og carporter med integrerte solcellepaneler. Han er opptatt av at vi skal utnytte den solenergien vi har til rådighet.

Oppnå fordeler

Du oppnår mange fordeler ved å ta i bruk solenergi. Det er gratis, fornybart, miljøvennlig og krever lite vedlikehold. Dessuten er teknologien i rivende utvikling.

– Vi er mellomleddet mellom leverandørene og klientene, sier Gough.

Robert tegner – så produseres løsningene.

– Jeg har flere leverandører jeg jobber sammen med, tilføyer arkitekten.

Robert Gough mener solceller og elbil er en perfekt kombinasjon! Nå utvikler han ladestasjoner med egenprodusert solenergi.

Solbox AS

  • Grunnlagt av arkitekt Robert Gough i 2019.
  • Promoterer og tilrettelegger for fornybar energi.
  • Designer kreative løsninger til et stort og ekspanderende solenergimarked.
  • Er mellomleddet mellom solenergi-leverandører og klienter.
  • Skaper en enkel og stilfull løsning for dem som vil investere i fornybar energi.

Lad bilen gratis

Det er imidlertid ikke hustak som engasjerer han mest. Da han startet opp i 2019, valgte han heller å fokusere på hytter og carporter.

Regjeringen har som mål at alle nye personbiler, lette varebiler og bybusser skal være nullutslippskjøretøy innen utgangen av 2025. Robert peker også på at mangelen på offentlige ladestasjoner er prekær.

– Carporten beskytter bilen din om vinteren og genererer elektrisitet om sommeren. Med økende strømpriser er dette en veldig effektiv måte å investere i eiendommen din, sier Gough.

I en carport står bilen parkert under tak, men ellers er konstruksjonen uten sidevegger og dører.

– Jeg hadde lyst til å utvikle noe som var helt nytt, sier han.

En av nykommerne er carporten Element. Ifølge Solbox genererer den ca. 8000 kilowattimer (kWh) hvert år – eller 12.000 kilometer kjøring i året. Konstruksjonen kommer som et byggesett og er laget av nordisk tre med integrerte solcellepaneler.

– Du kan bruke strømmen til å lade bilen, eller du kan bruke strømmen i huset. Du kan også selge den videre til strømleverandør. Solcellepanelene er koblet mot huset, sier Gough.

Han ønsker også å tilrettelegge for offentlige ladestasjoner med integrert solcelleanlegg.

– Vi ekspanderer over Oslo-regionen og Sør-Norge hvor strømprisen er høyest. Kjører du elbil og vil lade gratis, vil vi gjerne samarbeide med deg!

Vil du lese mer om Element? Klikk her!

ELEMENT: Denne ladestasjonen med intergrerte solcellepaneler genererer ca. 8000 kWh hvert år. Det gir deg 12.000 kilometer kjøring i året.

Selg strøm

Dersom du har strøm til overs, kan du som sagt selge strømmen til en strømleverandør. Solbox har inngått et samarbeid med Fjordkraft.

Du kan selv bestemme når du vil ta ut overskuddsstrømmen som fratrekk på regningen, skriver strømselskapet på sine egne hjemmesider.

– De har en veldig fin løsning, mener han.

Hytte-komfort uten strøm

En annen nykommer er hyttemodellen V Frame Cabin. Den er designet for en rask og enkel montering - og er tilpasset utfordrende terreng. Hytta er på 30 kvadratmeter og inneholder både oppholdsrom med kjøkken, dusj og soverom med dobbeltseng.

Hytta er off-grid, produserer ca. 4000 kWh i året og er koblet mot et integrert batteri. Solcellepanelene sikrer dermed god komfort på hytta selv om det ikke er «innlagt» strøm.

Les mer om V Frame Cabin her!

– Vi skal bygge en visningshytte som illustrerer mulighetene. Den vil stå i Strömstad, avslører han.

Få en smakebit her:

Innovativ arkitekt

Robert Gough har over 20 års erfaring som arkitekt. I 2019 startet han altså sin egen virksomhet.

Solbox holder til i Oslo, og server stort sett områdene i og rundt hovedstaden.

– Det er for det meste private boligkunder, men i fremtiden har jeg lyst til å jobbe enda mer mot det offentlige, avrunder han.

Kontakt

Adresse:
Grubbegata 14, 0179 Oslo

Telefon: 41 26 32 36
E-post: [email protected]

Alle foto:  Privat