Det er avdekket et utbrudd av covid-19 på en av de ortopediske sengepostene ved Oslo universitetssykehus (OUS) på Ullevål.

Fredag ettermiddag er fem pasienter og 13 ansatte bekreftet positive, melder OUS i en pressemelding.

Stengt ned

– Alle pasienter som har testet positivt er nå utskrevet fra sykehuset, men følges naturligvis opp fra vår side. Som en følge av utbruddet er 20 ansatte satt i karantene, forteller Anders Bayer, pressevakt ved sykehuset, i pressemeldingen.

Inneliggende pasienter ved posten som foreløpig ikke har fått påvist smitte, er testet og isolert på enerom.

– Disse vil få behandling som planlagt. Posten for øvrig er stengt ned, sier Bayer.

Opprinnelsen til OUS-smitten er foreløpig ukjent, men videre testing, smittesporing og sekvensering av virus pågår, opplyser sykehuset i pressemeldingen. Blant annet er alle pasienter på sengeposten testet. Utskrevne pasienter som har vært innlagt fra 20. februar og fredag, vil bli kontaktet av OUS.

Avlyser operasjoner

Utbruddet betyr også at all planlagt, elektiv ortopedisk kirurgi stanses på Ullevål.

– Berørte pasienter blir kontaktet av sykehuset. Vi prioriterer øyeblikkelig hjelp og barnekirurgi. Vår ortopediske enhet ved OUS Rikshospitalet vil bistå, sier Bayer.

Fredag var det 307 smittede i Oslo det siste døgnet, noe som er ny «rekord» for kommunen. Det bekymrer naturligvis helsebyråd Robert Steen (Ap).

– Vi ser med uro på utviklingen med høye smittetall. Men nå tester vi flere, og da oppdager vi også mer smitte. Den siste uken har vi hatt rekordhøye testtall, men det er selvfølgelig en bekymringsfull situasjon, sier Steen til Avisa Oslo.

50 til 70 prosent

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) står muterte virusvarianter for 50 til 70 prosent av smitten i Oslo.

– Vi vet at disse virusene smitter lettere enn det vi er vant til. Og frem til vi har fått vaksinert store deler av befolkningen er det testing, isolasjon, smittesporing og karantene som virker. Nå tester vi mange og da oppdager vi også mer smitte.

Selv om det ikke foreligger konkrete planer om ytterligere tiltak i Oslo, er det ikke utelukket, forteller Steen.

– Oslo har svært strenge og inngripende tiltak, og det har vi hatt lenge. Vi kan ikke utelukke noe, men det som er viktig nå er å teste, isolere, smittespore og sette folk i karantene. Her gjør kommunens ansatte en kjempejobb for tiden. I tillegg er det viktig at folk følger smittevernreglene, holder avstand til andre og har god håndhygiene. Disse rådene hjelper mot det muterte viruset også, selv om det er mer smittsomt, sier helsebyråden.