Gå til sidens hovedinnhold

Vintypen blir stadig mer populær: – Folk er mer bevisst på det nå

Naturvin blir mer og mer populært, særlig for osloboere.

– Stadig flere etterspør, bestiller og kjøper naturviner, som for eksempel i Vinmonopolets butikk på Grünerløkka, forteller Trond Erling Pettersen, kategorisjef for Vinmonopolet.

Om du har vært nysgjerrig på naturvin, og synes den er vanskelig å finne, så er ikke det så rart:

– Det finnes ingen egen kategori for naturvin på Vinmonopolet, da det ikke er definert i lovverket, og omfattet av offisielle sertifiseringsordninger, forteller Pettersen.

Dette skal det nå bli en endring på, og slik vil den populære vinen bli lettere å finne blant hyllene.

– Det har kommet en offisielt anerkjent sertifiseringsordning for naturvin i Frankrike, den ble godkjent av franske myndigheter i 2020.

– I juli skal vi lansere rødvin på Vinmonopolet som er sertifisert med denne ordningen: «Vin Méthode Nature», informerer kategorisjefen.

I mars slipper Vinmonopolet nye naturviner ut i sortimentet sitt. Få barsjef for naturvinsbaren Esaias, Lise Aanes, sine anbefalinger nederst i saken.

Men hva er egentlig naturvin?

Naturvin er bare gjæret druesaft. Eventuelt med litt konserveringsmiddel.

Lise Aanes

Lise Aanes er barsjef for naturvinbaren Esaias i Oslo sentrum.

Man kan trygt beskrive henne som en av naturvinens største tilhengere i storbyen.

I tillegg til å være barsjef, lager hun også en podkast om denne spesielle type vinen.

Naturvin er en mindre snobbete versjon av vin. Den er mer avslappet.

Lise Aanes

Satt på spissen er kommersiell vin som et kjemisett, mens naturlig vin handler om å lage et økosystem.

Lise Aanes

Naturvin er vin laget uten kjemikalier, filtrering, og store maskiner - som ordet tilsier: Naturlig, eller tilnærmet naturlig.

Naturvin er produsert med så lite menneskelig innblanding og tilsetninger som mulig.

Trond Erling Pettersen, kategorisjef Vinmonopolet

Iflølge Aanes kan ikke naturvin kalles for en trend, selv om interessen har økt.

Trender forsvinner, og det tror jeg ikke er tilfellet her. All vinproduksjon startet med naturvin - det er den opprinnelige måten å lage vin på.

Lise Aanes

Naturvin kan komme i alle former og fasonger, men ifølge barsjefen er det spesielt tre stiler som har fått mest oppmerksomhet:

Pet Nat, oransjevin og såkalte gloue gloue rødviner.

Pet Nat er en naturlig sprudlende vin med lette bobler, og på Vinmonopolet går den under perlende vin.

Lise Aanes

Oransjevin blir til ved at hvite vindruer ligger med drueskallet sitt på. Dermed får man trukket ut smakskomponenter, aromastoffer og tanniner fra drueskallet.

Lise Aanes

Gloue Gloue betyr gløgg gløgg. Dette er en lettdrikkelig, fresh rødvin, med lite garvestoffer og smak av eik, bare frukt. De serveres gjerne kalde.

Lise Aanes

Barsjefen forteller at mens klassiske viner som de fleste er vant med gjerne kan ha smaker som asfalt og lær i beskrivelsen, er det i naturvin et helt annet smaksregister:

Naturvin kan smake alt fra markjordbær og smågodt, til svette armhuler.

Lise Aanes

Derfor øker interessen

Selv om andelen vinproduksjon som består av naturvin fortsatt er liten, øker interessen.

Pettersen i Vinmonopolet forteller at de særlig ser økt interesse i bystrøk i Sør-Norge.

– Anbefalinger og omtaler skjer i større grad på sosiale medier enn i de tradisjonelle kanalene, og disse kundene er åpne for nye stiler og ukjente vinland og regioner. Dette er gjerne unge mennesker som samtidig kan ha en interesse for design, interiør, miljø, helse og nye trender innen mat og drikke, forklarer han.

– Vi kan nok trygt si at det har kommet mer og mer naturvin på Polet de siste årene.

Også Aanes er enig i denne analysen.

– Folk er mer bevisst på det nå, fordi de også er bevisst på lokal mat, økologisk produksjon og en generelt mer bærekraftig livsstil. Man vil vite hvor vinen kommer fra, ikke bare maten.

Knuser mytene

Må naturvin være dyrt, kan vinen lagres, og får man mindre vondt i hodet av den?

I videoen under får du svar på alle mytene om naturvin:

Barsjefens anbefalinger:

For ordens skyld: Naturvin-miljøet i Norge er lite, og Aanes vedkjenner at hun kjenner de fleste importører og produsenter også personlig.

  • Tricot Les Petites Fleurs

Frisk og lettdrikkelig transparent rødvin på favoritt-druen Gamay fra ekteparet Marie og Vincent Tricot i Auvergne.

  • La Stoppa Ageno 2017

Utviklet, strukturert og tørr oransjevin fra Emiglia-Romania i Italia med masse moden tropisk frukt.

  • Jean Francois Ginglinger Pinot Blanc 2019

En favoritt fra Alsace! Hvite Haribo-bjørner i glasset fra denne kultfavoritten.

  • Trossen Riesling Purus Für Ylvi 2016

Lysoransje riesling som du aldri har smakt riesling før. Bløt og frisk.

  • Riffault Sancerre Auksinis 2016

God nå, god om 5 år - et godt eksempel på svært lagringsdyktig naturvin uten SO2. Mineralsk og fruktig fra en mester i Sancerre.

Kommentarer til denne saken