– Av hensyn til smittevern er det lurt å planlegge innkjøpene i god tid. Fredag 14. mai og lørdag 15. mai kan køene bli lange, sier Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet.

Beste enkeltdagen under pandemien

I en pressemelding skriver Vinmonopolet at deres kunder planla innkjøpene eksemplarisk til jul og påske, men fredag 30. april så de at mange ble tatt på sengen av den påfølgende fridagen 1. mai.

Dagen før arbeidernes dag ble den største salgsdagen gjennom hele pandemien: salget 30. april stoppet til slutt på 930.000 liter. Det gjorde også dagen til Vinmonopolets største salgsdag i første tertial noensinne.

– På det meste hadde vi nesten 50.000 kunder i timen. Toppnivået fra julesalget i fjor var 44.000 kunder i timen. Totalt ekspederte vi 333.000 kunder 30. april, sier Hunter.

Det er den største kundemengden de har hatt i løpet av en enkeltdag siden Norge stengte ned 12. mars i fjor.

Frykter de inneklemte dagene

– Salgsdagene rett før 17. mai er normalt de mest hektiske i første halvår. I år kommer Kristi Himmelfart (torsdag 13. mai) uken før 17. mai, som faller på en mandag. Langhelger som dette gjør køene enda lenger, sier Hunter.

Mens det var meteren som gjaldt til jul, oppfordres folk nå til to meters avstand i Vinmonopolets butikker. Med et sterkt begrenset antall kunder inne i butikken samtidig blir det raskt lange køer om mange kommer samtidig. Av hensyn til effektivt smittevern ønsker vi at alle bruker munnbind.

– Kom tidligst mulig

2020 ble et rekordår for Vinmonopolet. Med 16,8 millioner vareliter solgt i Oslo, var det bare kjempefylket Viken som hadde større salg i fjor. På landsbasis økte polsalget med hele 40 prosent og i Oslo var økningen på 35 prosent.

Vinmonopolet opplyser at de solgte mindre i siste uke i april i år enn tilsvarende uke i fjor, men at det var 20 prosent flere kunder i butikkene 30. april i år enn tilsvarende dag i fjor.

– De røde dagene kommer tett som hagl i mai. I en koronatrøtt befolkning frykter vi at folk nå slurver litt med planleggingen. Skal du ha noe på Polet, kom tidligst mulig i uken, og aller helst på formiddagen, da er køen kortest. Inneværende uke er også et godt alternativ, avslutter Hunter.