– Jeg ble veldig forbauset, sier Hæge Ommundsen til Avisa Oslo.
Hun bor i Paal bergs vei på Bogerud og fikk seg en overraskelse da tusenvis av bier meldte sin ankomst utenfor vinduene til leiligheten deres i 16-tiden onsdag.
Ommundsen filmet det hele. «Dette er meget spesielt», «Her er det et eller annet rart som skjer», kan man høre at hun kommenterer i videoene hun tok.
Ommundsen prøvde å finne svar på hva som kunne være årsaken på Google, forteller hun.
– Etter en halvtimes tid med sverming delte de seg, og samlet seg på hvite veggen utenfor, sier hun og sikter til uteveggen i syvende etasje.
(Saken fortsetter under bildet)
Onsdag kveld skal styrelederen for borettslaget til Ommundsen ha vært i kontakt med en birøkter. Frivillige i Swarmtroopers var også blitt informert om saken.
Det var Nordstrand Blad som omtalte saken først.

Nye regler trer i kraft i dag: – Kan skape konflikt mellom foreldre og barn
Vanlig fenomen
– Dette er egentlig et veldig vanlig fenomen. Det er insektenes naturlige måte å formere seg på, sier Victoria Stemland til AO.
Stemland er tidligere lokallagsleder i ByB, Oslos urbane birøkterlag, og har i år fortsatt som frivillig i Swarmtroopers. Stemland forklarer at dette er honningbier som lever som en stor gruppe og som er helt avhengig av dronningen sin.
– Evolusjonen er laget slik at når det er en ny dronning på gang i kuben, gjør den «gamle» dronningen seg klar til å forlate morkuben, og det er gjerne de yngste biene, de rastløse tenåringene – som følger henne. Skyen av insekter dette lager kan bli svært stor. De kan tilbakelegge mange kilometer på en slik reise. Målet er å finne et nytt sted å bo – romslig, beskyttet mot regn og vind.
På ferden til ny «bolig» trenger dronningen å hvile, eller det hender at de må søke ly for vær eller vind, forklarer Stemland.
– Det er en mellomstasjon som Hæge opplever. Hvis det er kjøling, vind, regn eller dronningen bare er sliten og må hvile kan dette oppstå. Det er ikke alltid de setter seg så høyt, men en ung dronning kan ære lett og fly høyt.
Som tilleggsinfo forteller Stemland at dronningen har et duftferomon i seg som samler troppen enten om hun flyr eller hviler.
– Når de setter seg ned for å hvile, drar tusenvis av speiderbier ut fra klasen for å finne et permanent bo, et hult tre eller dessverre også kunne trekke inn bak et panel på et kaldt utbygg om man er uheldig. Uansett, hvis dronningen flyr videre i mellomtiden, kan faktisk tusenvis av disse samvittighetsfulle speiderbiene komme for sent til den videre ferden. Det er ikke så mange som hovedsvermen, men den kan likevel bestå av tusenvis av individer.
Brannvesenet
Videre sier Stemland at Swarmtroopers har mottatt henvendelse om svermen på Bogerud, men at de ikke har mulighet til å gjøre noe med det når svermen har satt seg så høyt. Hun tror de vil fly videre i morgen.
– Når biene setter seg sånn at de er utilgjengelig, slik de har gjort i sjuende etasje i borettslaget på Bogerud, må brannvesenet bistå hvis svermen skal flyttes.
Hun tror dog ikke brannvesenet vil foreta seg noe når svermen har satt seg der de har gjort, uten særlig sjenering for andre.
– Vi pleier å få engasjert brannvesenet hvis de for eksempel henger over et fortau og kan falle ned på folk. De kan gjøre større skade hvis de for eksempel trekker inn under et tak.
Stikker vondt
– Er de farlige?
– Honningbier stikker, og de stikker vondt, slår Stemland fast.
Hun forklarer at honningbiene har to brodder og en giftblære. Disse blir sittende igjen på huden etter et stikk, men giftbrodden tiltrekker seg også andre bier.
– Får du skrapet bort giften med en gang blir det en normal reaksjon. Men hvis du er allergisk – og det vet man aldri – kan det være farlig, sier hun.
Bier som svermer har likevel en trygghetsfaktor, understreker Stemland.
– De har fortsatt de samme giftbroddene, men før de svermer fyller de opp honningmagene sine. Når den er full klarer de ikke å krumme kroppen og stikke på samme måte som en angripende bier hadde gjort. De er med andre ord ikke en røverbande, og er relativt ufarlige i den svermingen. Men siden man aldri vet om noen er veldig allergisk, er det lurt å ikke lurt å gå bort og plage dem.
– Hva burde man gjøre hvis man havner ved en slik sverm?
– Bare se på og nyte naturen. Det er gøy og spennende og egentlig helt fantastisk at det plutselig er tusenvis av dem. Men det er greit å lukke vinduene. Og veldig gjerne kontakte oss, sier hun og tilføyer:
– Vi skjønner noen kan være engstelige. Det kan være vanskelig av og til å ha kontroll på kubene sine, det er et krav, men når noen ikke har det, ønsker vi å trygge de.
LES OGSÅ:

Bente jublet og politikerne gråt av glede: – Det betyr vanvittig mye

Barnefamiliene i kø for den spesielle eneboligen på Ekeberg: – Ble overrasket selv
