Gå til sidens hovedinnhold

Ville kalle opp gata etter 18-åring som døde på Utøya. Naboer reagerer på prosessen

Marta Steinsviks vei på Mortensrud skal få nytt navn, men beboerne i området vil ikke ha forslaget som er vedtatt i bydelsutvalget.

I 2005 fikk veien Marta Steinsviks vei sitt navn etter kvinnen som eide Steinbråten gård frem til 1940. De siste årene har gatenavnet vært omdiskutert på grunn av Steinsviks uttalte antisemittisme. Av den grunn ble arbeidet med å finne et annet navn på gata satt i gang for flere år siden.

Lang prosess

I 2019 kom saken opp på nytt, og da bydelsutvalget i Søndre Nordstrand skulle behandle saken 18. februar i år var Stenbråtbakken det mest aktuelle alternativet for et nytt gatenavn.

Like før møtet kom imidlertid Arbeiderpartiets Sarah Gaulin med et forslag om å kalle opp gata etter 18 år gamle Mona Abdinur, som ble drept på Utøya 22. juli 2011.

Familien til Abdinur har godkjent forslaget, men nå reagerer nabolaget i Marta Steinsviks vei på at ikke de fikk si sin mening da navnebyttet skulle vedtas.

– Denne måten å behandle oss beboere på er ikke gangbar. Vi som er direkte berørt av et navnebytte burde ha fått et brev fra kommunen og mulighet til å svare for oss. Å få beskjed nærmest ved en tilfeldighet er et slag under beltestedet og usedvanlig udemokratisk, sier de.

– Det føles som et kupp, sier Marianne Hanssen.

Behandlingen i utvalget er tidligere omtalt i Nordstrands Blad.

– Føler oss overkjørt

Torsdag møtte Avisa Oslo 16 beboere i gaten med det omdiskuterte navnet. Deres hjem er noen av de rundt 250 enhetene som får ny adresse dersom gata skifter navn.

De understreker at de ikke er kritiske til det nye navnet, men til prosessen. De ser heller at navnet blir værende Marta Steinsviks vei, enn at det bytter til noe som ikke viser til beliggenheten.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke å bytte navn da det endelig har gått seg til etter flere år. Både taxi og ambulanse har ved flere anledninger hatt problemer med å finne frem til gata, og et nytt, langt personnavn vil sette oss tilbake der vi startet, sier de.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi tenker at navnet Marta Steinsviks vei er gangbart. Marta var mye mer enn bare en antisemitt. Vi vet det og husker det hver gang vi leser eller skriver veinavnet vårt. Akkurat som Knut Hamsun har en vei på Raufoss, en plass i Grimstad og sikkert flere steder. Han var mer enn en nazist. Han var også en god forfatter. Ludvig Holberg står på sokkel og var slavehandler. Det er viktig for oss at dette ikke handler om antisemittisme eller rasisme. Det er den politiske prosessen vi reagerer på. Vi føler oss overkjørt, legger de til.

– Noen negative tilbakemeldinger

Det var Sarah Gaulin (Ap) som fremmed forslaget om å døpe gaten Mona Abdinurs vei. Forslaget ble vedtatt med 12 mot tre stemmer i bydelsutvalgsmøtet 18. februar.

Hun forteller til Avisa Oslo at hun hentet inspirasjon fra bydel Stovner da hun kom opp med forslaget.

– Der oppkalte de nylig en vei etter Isabel Green Sogn, som også døde på Utøya. Da vi skulle behandle saken om navneendring i vår bydel, tok jeg initiativ til å forhøre meg med familien om å foreslå Mona Abdinurs vei i område hvor hun har vokst opp. I år er det 10 år siden Mona mistet livet sitt på Utøya, og jeg synes det hadde vært fint å minnes om henne lokalt, sier hun.

Hun forteller at hun har fått mye respons, både positiv og negativ, etter vedtaket som ble gjort 18. februar.

– Det har vært veldig hyggelig respons. Innlegget mitt etter bydelsutvalgsmøte ble delt flere steder og på Instagram var jeg tagget i flere innlegg. Spesielt den yngre generasjonen og de som kjente henne. Den siste tiden har jeg fått noen negative tilbakemeldinger av ulik karakter. Noen ville at vi skulle ta en «bakgrunnssjekk av Mona Abdinur» mens andre skriver «stakkars barn som skal uttale adressen til hvor de bor». Enkelte har også ment at Mona ikke hadde noe tilhørighet til Stenbråten-området eller at Stenbråten ikke er en del av Mortensrud. Sistnevnte stemmer absolutt ikke. Det en del uanstendig språkbruk til min kollega fra Rødt når hun svarer i e-post korrespondanse.

Saken fortsetter under bildet.

Får si sin mening

Avisa Oslo har sett flere av e-postene Gaulin refererer til. Hun understreker at i bydel Stovner, som kalte opp en vei etter Isabel Green Sogn, har det ikke kommet noen klager.

– Hva mener du om at beboerne mener dette har vært en udemokratisk prosess?

– Problemstillingen med å finne nytt navn har vi hatt siden våren 2019. Det var et ønske fra et flertall å endre navn på denne veien. Prosessen har vært innom de demokratiske rammene som vi folkevalgte har i bydelsutvalget, men jeg skjønner at de synes at de burde ha blitt bedre involvert. Det vil bli sendt ut et brev til beboere i område, og de vil få muligheten til å sende skriftlig tilbakemelding angående navneendringen, skriver hun i en e-post.

Saken skal behandles i byrådsavdelingen, før den skal til behandling i bystyret. Gaulin opplyser at den skriftlige tilbakemeldingen fra naboene vil følge med forslaget som blir sendt til rådhuset.

Beboerne i Marta Steinsviks vei er på sin side ikke i tvil om hva de foretrekker i denne diskusjonen.

– Vi lever godt med nåværende navn, og ønsker ikke at det skal endres. Må det derimot endres er det eneste alternativet Stenbråtbakken, avslutter de.

Kommentarer til denne saken