Etter planen skulle terror- og drapssiktede Zaniar Matapour i nytt avhør på politihuset på Grønland klokken 12 søndag.

Det ble det imidlertid ikke noe av, bekrefter hans forsvarer John Christian Elden overfor Avisa Oslo.

– Han ønsker ikke å gi forklaring så lenge politiet tar opp avhøret på lyd og bilde. Han er redd for at politiet vil manipulere avhøret, sier Elden.

– På hvordan måte?

– At de redigerer dem, endrer på dem og så videre. Det er hans oppfatning. Jeg har prøvd å overbevise ham om at det er bedre at avhøret tas opp og at jeg er til stede, fremfor at politiet selv skriver sammendragsrapporten i ettertid. Hans oppfatning er at politiet skal bruke den metoden de har brukt tidligere. Det har de sagt at er uaktuelt. Da ble det heller ikke noe avhør, sier Elden.

Forelagt siktelse

Lørdag ble det gjennomført et kort avhør, før Matapour selv valgte å avbryte. Også da var begrunnelsen at han fryktet at politiet ville manipulere materialet.

– I går ga politiet delvis etter for hans krav, forklarer Elden og utdyper:

– De tok ikke opp avhøret på video, men de sikret det på lyd. Så skulle det fortsette i dag, men da hadde avhørene fått nye instrukser om at det måtte tas opp. Det samtykket han ikke til. Vi holdt på i tre kvarters tid med å forsøke å bevise ham, men han har sine oppfatninger om dette.

Søndag ble Zaniar Matapour forelagt politiets siktelse for drap, drapsforsøk og terror. Det er uklart hvordan han stiller seg til anklagene.

– Han ble ikke spurt noen spørsmål om det, sier Elden.

– Har han gitt uttrykk overfor deg om hvordan han stiller seg til siktelsen?

– Jeg har snakket med ham, men jeg har ikke fått noe inntrykk av det. Utover det kan jeg ikke gå inn på samtaler jeg har hatt med min klient.

Bekrefter: Kjenner Bhatti

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at handlingene i Oslo sentrum natt til lørdag, fremstår som «ekstrem islamistisk terror».

Til det har Elden følgende kommentar:

– Jeg noterer meg at PST har sagt det. Jeg er usikker på hva de legger i det. Det han selv sier om kontakten med PST er at det var i forbindelse med en demonstrasjon der SIAN skulle brenne koraner på Stovner i vår. Han var ute og ble stoppet av politiet i forbindelse med at han skulle demonstrere mot SIAN.

– Hva tenker han om brenning av koraner?

– Han har ikke mye sansen for det. Han ville benytte seg av sin rett til å demonstrere mot det.

Da han ble stanset av politiet, skal Zaniar Matapour ha vært i en bil med den kjente islamisten Arfan Bhatti.

Overfor Avisa Oslo bekrefter Elden at hans klient kjenner Bhatti.

– Jeg spurte han om det i dag. Da svarte han at de kjenner hverandre, sier forsvareren, som ikke går nærmere inn på det.

Elden vil heller ikke kommentere om han har vært i kontakt med Bhatti, som har vært hans klient i forbindelse med tidligere straffesaker.

– Jeg kan ikke kommentere eventuelle samtaler med mine klienter, sier Elden.

Slik jobber politiet nå

Etterforskningen av terrorhendelsen i Oslo pågår med full styrke, skriver politiet i en pressemelding.

Flere av de fornærmede i saken som har vært innlagt på sykehus er nå utskrevet. Ingen av de fornærmede har livstruende skader.

«Det er satt av betydelige ressurser til å gjennomføre en prosjektbasert etterforskning, hvor tema som video, vitneavhør, siktede, digitale spor, åsteder og kriminaltekniske undersøkelser er noen av temaene», skriver politiet i pressemeldingen.

De har også et stort fokus på å «ivareta og følge opp de etterlatte og fornærmede i saken.»

Av hensyn til de etterlatte kommer ikke politiet til å publisere navnet på de to avdøde mennene, som er i 50- og 60-årene, per nå.

«Siktedes bakgrunn og bekjentskaper er en viktig del av etterforskningen. En annen viktig del er å avklare om siktede kan ha samarbeidet med andre om skytingen i Oslo», skriver politiet.

Siktede blir fremstilt for varetektsfengsling i morgen mandag. Han har samtykket til at fengslingsspørsmålet behandles som kontorforretning.

– Han er innforstått med at han vil bli varetektsfengslet. Det er ikke tvilsomt at han er gjerningspersonen. Han ble tatt på fersken med våpen på åstedet. Da er det ikke så mye å diskutere, sier John Christian Elden.

– Vil det bli nye avhør av ham?

– Vi får se om politiet vil gjøre det på en annen måte, eller om han ombestemmer seg, sier forsvareren avslutningsvis.