Gå til sidens hovedinnhold

Ville ha slutt på «utingen» på valgdagen, men fikk blankt nei: – Velgerne bør få fred

SP mener listebæringen burde droppes, men Høyre er helt imot.

Bjørg Sandkjær i Senterpartiet (Sp) er en av mange som misliker at partiene deler ut deres valgliste utenfor valglokalene på valgdagen.

Listebæring er noe som har foregått i mange år, men nå ønsker SP å endre på akkurat dette.

– Utenfor valglokalene bør velgere få reflektere over sine egne valg, ikke møte partirepresentanter og fortsatt valgkamp, sier Sandkjær til Avisa Oslo.

Les også

MDG massemobiliserer: Går fra dør til dør for å overtale Oslofolk

«Uting»

Sandkjær og Oslo Sp mener at velgerne må få fred utenfor valglokalene.

– Velgerne har fått mye informasjon før valget, og bør få fred utenfor valglokalene til å gjøre sine refleksjoner og valg på egen hånd. De siste valgene har jeg som leder i Oslo Sp oppfordret våre folk til å ikke stå utenfor valglokalene med lister. Jeg har fått tilbakemelding fra enkelte lokale tillitsvalgte at de er enige i prinsippet, men synes det er vanskelig å la være når andre partiet gjør det. Dette er en uting.

Hun peker også på koronasituasjonen som en grunn til å la være med listebæring.

– Vi må fortsatt tenke avstand og smittevern, og det gir et ekstra argument for at vi ikke skal stå ved inngangen til stemmelokalene og dele ut lister. Jeg har kontaktet lederne i Oslo-lagene til de andre partiene i bystyret i håp om at vi kan bli enige om å droppe listebæring i år.

Les også

Lange køer for å forhåndsstemme: – Tipper folk er keen på endring

Vil ikke endre

Men Sandkjær fikk klar beskjed fra Høyre om at de ikke ville droppe listebæring.

– Da er det vanskelig å få med flere, selv om andre partier er enig med Sp. Vi vil uansett droppe listebæring i år, sier Sandkjær.

Heidi Nordby Lunde i Høyre er klar på at de ikke vil slutte med listebæring.

– Utenfor mange av stemmelokalene har samtlige partier ikke bare hatt listebæring, men drevet aktiv kampanje rett utenfor uten at de andre partiene har gitt velgerne fred. Jeg ser ikke at de to siste valgdagene trenger å fredes mer enn at vi unngår kampanje og løpesedler. Men kun stiller med lister og brede smil – slik vi har gjort i hundre år.

Ifølge Lunde opplever de at velgerne synes listebæring er positivt. De vil heller ikke legge seg opp i andre partiers aktiviteter.

– Hvis velgerne opplever det som plagsomt så har vi jo ingenting å tjene på det. Men i motsetning til de andre legger ikke vi oss opp i deres aktiviteter og ber dem avslutte noe. De må jo gjerne stå på stands eller gjøre andre ting, men for vår del er ikke valget avsluttet før klokken 21 på mandag, og mange av våre folk vil stå til siste slutt.

Les også

Venstre-topp hardt ut mot Høyre i Ullevål-striden: – Det er en natur- og miljøpolitikk som ikke ligner grisen

Kommentarer til denne saken