Det opplyser politiadvokat Helle Brabrand til Avisa Oslo.

– Han blir fremstilt for varetektsfengsling. Vi begjærer ham fengslet i to uker, begrunnet med bevisforspillelsesfare og gjentakelsesfare, sier hun.

Krever brev- og besøksforbud

Fengslingsmøtet avholdes i Oslo tingrett klokken 13. Politiet krever også brev- og besøksforbud for 17-åringen i hele fengslingsperioden, opplyser Brabrand videre.

Utover det er hun foreløpig tilbakeholden med å kommentere saken, inkludert hvorvidt gutten har vært i avhør og hva han eventuelt har forklart.

17-åringen er siktet for grov, ulovlig befatning med skytevåpen på offentlig sted etter en hendelse på Trosterud onsdag kveld, der politiet mistenker at han skjøt seg selv ved et uhell.

Selv begjærer gutten seg løslatt fra varetekt, forteller hans forsvarer, advokatfullmektig Sugin Varatharajan.

Han har ingen kommentar til hvordan 17-åringen stiller seg til siktelsen.

– Til nå har mitt hovedfokus vært at han får forsvarlig helsehjelp og blir fulgt opp i tilstrekkelig grad, sier Varatharajan til Avisa Oslo.

Søk med politihelikopter

Skytingen resulterte i en omfattende politiaksjon i Alna-området onsdag kveld, der det blant annet ble satt inn helikopter i søk etter eventuelle gjerningspersoner.

Sent onsdag kveld ble det imidlertid klart for politiet at det kunne dreie seg om en ulykke. De har også tatt beslag i et skytevåpen.

17-åringen ble påført alvorlige, men ikke kritiske skader som følge av skytingen. Han oppsøkte selv Trosterudklubben for å få hjelp etter episoden.

– De tok vare på den sårede ved å legge trykk på såret og tilkalte umiddelbart hjelp. Samtidig skjermet de ungdommene som var på klubben, sa Sahar Ahzami, leder for kultur, møteplasser og frivillighet i Alna, til Avisa Oslo torsdag kveld.

Gutten ble kjørt til sykehus for videre behandling, men han er nå skrevet ut.

Fem skytinger

Skyteepisoden på Trosterud var den femte i Oslo på kun seks uker:

  • 29. mai: En mann i 20-årene ble funnet skutt i tilknytning en bil ved Mortensrud kirke. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet i saken. Han sitter nå i varetekt.
  • 14. mai: Én eller flere personer skjøt gjentatte skudd mot en pub på Grønland. Ingen personer kom til skade, men bilder fra stedet viser flere kulehull i fasaden på lokalene. To personer er siden pågrepet. Den ene av dem, en 19-årig mann, er siktet for drapsforsøk og sitter varetektsfengslet.
  • 3. mai: Politiet fikk melding om at en person hadde oppsøkt legevakten med det som var forenelig med skuddskader. Det er ukjent om noen er pågrepet i forbindelse med saken.
  • 24. april: Det ble løsnet skudd mellom to grupperinger – den ene til fots, den andre i en bil – ved Grønland torg. Siden er flere personer pågrepet og siktet i saken. Samtlige er i dag løslatt fra varetekt av domstolen, til tross for politiets ønske om å holde dem fengslet.

I august i fjor var det også en skyteepisode på Trosterud, der to unge menn ble skutt og alvorlig skadet. Saken er fremdeles ikke oppklart.