Gå til sidens hovedinnhold

Vil samle politistasjonene i øst mot Stortingets ønske: – Forunderlig oppførsel

Politiet i Oslo vil samle stasjonene på Stovner og Manglerud på ett sted på Kjelsrud i bydel Alna. Planene blir sannsynligvis stanset i Stortinget til uken.

1. desember vedtok Stortinget at Oslo ikke får lov til å sentralisere politiet, at de er nødt til å ha en lokal struktur på politipostene.

– Når politiet fortsetter med planene, opplever jeg at det strider med det Stortinget har bestemt, sier stortingsrepresentant Petter Eide (SV).

Les også

Oslo-politiet har bestemt seg – samler politistasjonene i øst

Han forteller at både politimesteren og justisministeren er kjent med hva Stortinget ønsker.

– At de i dag går sammen og melder om en sammenslåing, synes jeg er rart. Det er forunderlig oppførsel, sier Eide.

– Lokalt preg

Stortingsrepresentanten er usikker på om politiet har fått inntrykk av at det er rom for tolkning, men det er bestemt at det ikke ønskes ytterligere sentralisering av politiet.

– En stor politistasjon for å dekke halve byens befolkning er ikke løsningen. Flertallet ønsker å ha lokalt preg på politiet i Oslo. Vi vil ha det motsatte av sentralisering – politiposter i de ytterste bydelene.

Utløpende kontrakt

Stovner og Manglerud politistasjoner ønsker sammenslåing på Kjelsrud på grunn av en kontrakt som løper ut ved utgangen av 2023.

Et stortingsflertall bestående av Ap, Sp, SV og Frp ønsker ikke en utvikling hvor de fysiske lokale politistasjonene legges ned.

− Hvis politiet samler spesialiserte polititjenester som har behov for å sitte sammen, må vi samtidig få lokale politiposter flere steder i bydelene Enhet øst i Oslo politidistrikt dekker. Hvor de skal ligge må bygge på nærmere analyser og samarbeid med bydelene. Blant annet Mortensrud, Furuset, Romsås og Stovner er aktuelle steder, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Sp).

– Vi legger oss ikke oppi hvilken bygninger og adresser politiet oppholder seg i. Det viktigste for stortingsflertallet er å ha en lokal struktur på politiet i Oslo – ikke en sentral enhet til fordel for at andre steder legges ned, sier Eide.

Saken fortsetter under bildet.

Muligheter i bydelen

– Jeg har forståelse for at politiet trenger nye lokaler og ønsker samlokalisering. Likevel skulle jeg ønske at den felles politistasjonen hadde blitt lokalisert nærmere – eller i – vår bydel, sier Ola B. Mannsåker, leder for bydelsutvalget i Søndre Nordstrand.

Bøhler forteller at formålet er at politifolk som jobber forebyggende skal ha faste arbeidssteder, slik at de kan ha mer personlig kontakt med ungdom og innbyggerne.

− På denne måten vil de også kunne ha mer direkte kontakt og samarbeid med den enkelte bydelens forebyggende tjenester.

Mannsåker mener det finnes muligheter i bydelen og nevner blant annet det nye bydelshuset som bygges på Holmlia-senteret.

– Det beste hadde vært om vi kunne fått en lokal fast tilstedeværelse av politi. Hvordan det skal skje, kan vi komme tilbake til, men jeg vil fortsette arbeidet med å invitere politiet til å bruke lokaler i bydelen, sier han.

Ferdig planlagt

Politibygget i Strømsveien 314 er planlagt å stå ferdig i slutten av 2024, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding tirsdag.

– Politiet er opptatt av nærhet til innbyggerne. Derfor satser vi videre på nærpoliti og kriminalitetsforebygging. Lokalkunnskap og lokal tilstedeværelse er viktig. Politiet ønsker å være tydelig til stede i alle bydelene, særlig med forebyggende enheter. Vi skal ha en forutsigbar og behovstilpasset tilstedeværelse i de ulike bydelene, sier politimester Beate Gangås.

− Vi synes det er bra at politimesteren snakker om å styrke det lokale nærværet, men dette arbeidet må konkretiseres, sier Bøhler.

Les også

Anders ble forsøkt kastet fra gangbru på jobb: – Blitt skallet til, spyttet på og nesten rettet våpen mot

Kommentarer til denne saken