– Jeg er åpenbart bekymret for Ruter og konsekvensene av overgangen til en ny hverdag. Vi håper regjeringen finner mer penger, sier Raymond Johansen, som varsler solid lobbyvirksomhet fra Oslos side før budsjettet ferdigbehandles.

Han bekrefter at byrådets aller viktigste sak overfor regjeringen nå er å skaffe kollektivselskapene forlenget kompensasjon for passasjersvikt etter pandemien. De garantiene ga ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da han la fram sine forslag til endringer i statsbudsjettet mandag.

I stedet foreslo Støre-regjeringen at koronakompensasjonen skal ta slutt 1. januar – akkurat som Erna Solbergs regjering foreslo i det opprinnelige budsjettforslaget.

Kan bli kraftige rutekutt

I likhet med den borgerlige regjeringen, sier også Støre og Vedums regjering at man vil følge nøye med på den videre utviklingen i den økonomiske situasjonen for kollektivtransport-selskapene i de store byene.

Den nye regjeringens avvisning av blant andre Ruter kom til tross for at Ruter har vært tydelige i sine advarsler om store rutekutt hvis ikke garantiene kommer før de skal ha et styremøte den 17. desember.

Raymond Johansen har imidlertid god tro på at hovedstaden får gjennomslag.

– Her er har vi mange kjente. Det er våre partier som styrer, sier Johansen til Avisa Oslo.

Hardt ut mot opposisjonens anklager

MDG og Venstre har slått alarm om en mulig ond spiral dersom kollektivselskapene ikke kompenseres – i form av at et dårligere tilbud vil gi færre passasjerer som igjen vil gi et dårligere tilbud. Denne bekymringen deler Raymond Johansen, som leder et byråd som legger opp til 300 millioner ekstra for å forhindre at Ruter må kutte i tilbudet.

Samtidig retter han en pekefinger mot Venstre og resten av opposisjonen på Stortinget og rådhuset.

– De hadde lagd talepunkter før budsjettet. Uansett vær, føreforhold og innhold skulle de stemple regjeringen som storbyfiendtlig, sier Johansen.

Dette er Raymond Johansen fornøyd med

Byrådslederen beskriver de borgerlige som lite sannhetssøkende. Selv finner han flere positive ting sett fra et Oslo-perspektiv.

– De gir oss 250 millioner kroner mer i frie inntekter. Vi får selv mulighet til å vurdere hvor de midlene trengs mest, sier Raymond Johansen, før han framhever følgende grep:

Vektlegger styrking av politiet

– Jeg er ganske sikker på at Oslo får en stor del, sier Johansen om det siste punktet.

Byrådslederen var tydelig på at Oslo-politiet trengte mer ressurser da han møtte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) denne uka.

Beskjeden fra Johansen kom på et tidspunkt der det har vært en rekke skytinger, og kun en dag før et mye omtalt knivangrep på Bislett der politiet skjøt og drepte angriperen.

– Det er svært viktig at Oslo-politiet får nok midler til både forebygging, tilstedeværelse og etterforskning, understreker byrådsleder Raymond Johansen i intervjuet med Avisa Oslo.