– Det har vært stengt i månedsvis, og kompensasjonen er ikke god nok. Mange ser kroken på døra som neste steg, sier Sigrid Heiberg (MDG).

Sammen med Frp og Rødt fremmer hun tirsdag et forslag i Stortinget om å la restauranter og barer selge takeaway-øl – på samme måte som butikker.

– Store mengder drikke går snart ut på dato og etter dagens regler må det kastes. Det er bare helt meningsløst, synes vi, sier hun.

Forslaget som fremmes, lyder slik:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endringer i alkoholloven slik at kommunene enkelt kan åpne for at serveringssteder midlertidig kan selge alkohol til å ta med hjem, på samme måte som dagligvarebutikker.»

De håper også at Ap og Sp kan stille seg bak forslaget, og dermed få flertall.

Håper på flertall

Heiberg nevner at Raymond Johansen prøvde å få til det samme i fjor vår, men ble skutt ned av Helsedirektoratet på grunn av at det ikke var i tråd med lover og nasjonale regler.

Det håper hun å endre nå.

Men en løsning på hovedproblemet, er det ikke.

– Vi er klar over at dette bare er et lite plaster på et blødende sår.

– Det er hjerteskjærende hvor mange bedrifter som er i ferd med å gå over ende. Dette er ingen mirakelkur, men et lite bidrag.

De har ikke tatt stilling til om forslaget skal vare til etter korona forhåpentligvis er ferdig en dag. Det kan være mulig, men det viktigste er å få det på plass nå, presiserer hun.

– Etterspurt

Flere i bransjen har tatt kontakt, forteller hun. De har etterlyst mer fleksibilitet. Noen har også spesifikt ønsket akkurat denne ordningen.

Men det beste for alle, tror Heiberg, er å få på plass en bedre kompensasjonsordning.

– Den må bli bedre enn det som har kommet fra regjeringen. Folk sitter med tapt varelager, tapt inntekt og tusenvis av liter med øl de ikke får lov til å selge.