Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha mer penger på bordet til Oslos utelivsbransje: – Nå haster det

Rødt mener det haster å hjelpe Oslos utelivsbransje før det er for sent.

– Nå haster det, dersom ikke store deler av Oslos serveringsbransje skal gå under som følge av manglende støtte fra fellesskapet til å bære kostnadene de påføres av smitteverntiltak. Med enda en nedstenging har mange ikke mer å gå på før det kan bli kroken på døra, skriver Seher Aydar (Rødt) i en e-post til Avisa Oslo.

På en pressekonferanse søndag varslet byrådet ytterligere innstramminger i Oslo. Det betyr blant annet at spisesteder i hovedstaden igjen må stenge.

Aydar forteller at Rødt har foreslått tiltak å få ned kostnadene ved stadig nye permitteringer, samt krevd at husleiene kuttes for bedrifter og vanlige leietakere.

– Men stortingsflertallet virker mer opptatt av å verne om de rike og mektige. Det ville vært tragisk om vi får en konkursbølge i Oslo samtidig som man lar Olav Thon og andre eiendomsbaroner skulke unna dugnaden. Mens serveringsstedene i Oslo blør, ga Olav Thon i 2020 bare 1,7 prosent i husleierabatt, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Mange sliter

– Jeg tror denne siste innstrammingen kan bli døden for mange, sa restauranteier og utelivsgründer Jan Vardøen (58) til Avisa Oslo på søndag.

Les også

Restaurantkongen om ytterligere innstramminger: – Kan bli døden for mange

Han eier og drifter flere steder i Oslo som blant annet Villa Paradiso og Grünerløkka Brygghus.

– Alle barene mine er jo stengt, men vi har forsøkt å holde spisestedene oppe så langt det er mulig. Vi kombinerer take away og servering i restaurantene, men det er jo ikke til å leve av. Det er ingen fortjeneste i å drifte på denne måten, sa Vardøen til Avisa Oslo.

Han mener at det er viktig at serveringsstedene får støtten de trenger:

– Vi må ha støtteordninger så lenge det er nødvendig. Og jeg ønsker meg mer forutsigbarhet i ordningene. Det er viktig for bransjen å vite at vi blir tatt vare på og at vi får ordninger som varer.

Ønsker mer

Aydar mener at det er bra at man i forrige uke fikk opp potten som skal fordele til lokal kompensasjon i kommunene, fra én milliard til 1,75 milliard kroner.

– Men vi i Rødt foreslo at det skulle komme enda mer penger på bordet. Nå er det viktig at pengene kommer raskt ut, slik Oslo kommune klarte rett før jul.

Hun legger til at det er viktig at regjeringen er raske til å følge opp Stortingets vedtak om kompensasjon for mat og drikke som utestedene har måttet kaste på grunn.

– Hvis ikke dette kommer raskt på plass, er det ikke sikkert mange steder vil risikere å åpne opp igjen om to uker.

Les også

I dag må de stenge. Igjen. – Som et slag i ansiktet

Kommentarer til denne saken