Mario Aleksander Rojas Bøckman (26) har vært en del av det skeive miljøet i Oslo i flere år.

Nå vil han stille krav til vekterne i Oslo:

– Å være skeiv er allerede farlig, vi queer-mennesker trenger ikke at de som skal trygge oss, gjør det mer utrygt. Det burde stilles krav om rosa kompetanse, LHBT-kompetanse, før man får vekter-godkjenning, mener han.

Ubehagelig opplevelse

Bøckman jobber som promotør for skeive arrangementer, er mye på skeive eventer – og er skeiv selv.

Han var til stede på det skeive arrangementet i regi av organisasjonen Comrads på Godthåb fredag. Her la en vekter la DJ-en Espen Iden i bakken, etterpå kalte han Iden «jævla soper».

Du kan lese hele saken om hendelsen på Godthåb her:

Vekterne som var til stede var ansatt i Proff Security. Ifølge vitneuttalelser var det flere som reagerte på hvordan vekterne opptrådte denne kvelden, også før situasjonen eskalerte.

Proff Security bekrefter at en av vekterne brukte et diskriminerende ord, men de mener på sin side at vekteren ble angrepet først.

– Allerede før denne hendelsen, opplevde jeg vekterne som svært ubehagelige. Det føltes ut som om de var ute etter å ta oss, sier han.

Han mener at Proff Security ikke tar ordentlig ansvar.

– Det fremstår ikke som om de faktisk beklager situasjonen. Uttalelsene deres i møtene, i mediene og på Instagram fremstår mer som ansvarsfraskrivelse enn en unnskyldning, sier han.

Proff Security er uenige i denne beskrivelsen.

– Driver Proff Security med ansvarsfraskrivelse?

– Absolutt ikke. Vi tar ansvar for våre handlinger. Det er derfor vi også har valgt å være åpne og transparente i forbindelse med denne saken. Vi kunne svart ingen kommentar, sier Kirkerud.

– Mange drittopplevelser

Bøckman og flere andre har tydd til sosiale medier for å rette oppmerksomhet mot saken. Flere mener hendelsen er et symptom på et større problem i utelivet. Bøckman sier at selv om det som skjedde på Godthåb var særlig ubehagelig, er det ikke et ukjent problem:

– Det er mye som er bra blant vektere i Oslo, men jeg har også mange drittopplevelser. Jeg opplever at det er mye aggressivitet og mye unødvendig voldsbruk blant vektere. Vektere har ikke mer rett til å bruke vold, sette folk i håndjern eller lignende enn andre, sier han.

– Det er veldig ubehagelig å ikke vite om man er trygg når man går på byen. Som homofil, skeiv, ikke-binær, eller som kvinne, så opplever jeg at man er mer utsatt, sier han og fortsetter:

– At vekteren her kunne bruke begrepet «jævla soper», viser en manglende forståelse for hva skeive mennesker går gjennom. Det er problematisk at man kan lede et vekterselskap og ha ansvar for at mennesker skal føle seg trygge, og samtidig ha ansatte som bruker slike skjellsord.

Ønsker kursing av vektere

Bøckman vil nå at det skal komme nasjonale krav til vektere.

– Det burde stilles krav om rosa kompetanse, lhbt-kompetanse, før man får vekter-godkjenning. Det handler rett og slett om at de som skal ha jobben må være kompetente, sier han.

Erin Sexton var også til stede på Godthåb lørdag og vitne til hendelsen. Hun deler Bøckmans bekymring.

– Hvis denne situasjonen ikke blir ordentlig belyst, er jeg redd for at det allerede veldig sårbare LGBTQ+ miljøet vil fortsette å oppleve vold og hatkriminalitet. Vi føler oss ikke trygge, og i lys av den nylige masseskytingen dagen før prideparaden, og denne hendelsen så er vi ikke trygge, sier Erin Sexton.

Hun mener at det skeive miljøet har lidd etter masseskytingen, og at mange føler seg utrygge.

– Vi er redde for å uttrykke oss selv og være den vi er. Vi er redde for å bli utsatt for vold.

Etter hendelsen, mener hun at Proff Security lyver om hva som skjedde, og at det ikke er sant at DJ Espen Iden var voldelig mot vekteren.

Avviser anklagene

Proff Security avviser anklagene om at de lyver, og forsikrer om at skeive kan føle seg trygge på dem i fremtiden.

– Lyver Proff Security om helgens hendelse?

– Selvfølgelig ikke. Det ville vært usedvanlig dumt, sier daglig leder May Kirkerud.

Kan skeive føle seg trygge på Proff Security i fremtiden?

– Selvfølgelig. Våre vekter skal behandle alle likt og sørge for at folk føler seg trygge. Episoden i helgen hvor en av våre vektere benyttet et diskriminerende ord er unntaket, som vi beklager og tar lærdom av, sier Kirkerud.

May Kirkerud ber også folk om å rapportere direkte til Proff Security eller til politiet hvis noen av deres vektere har opptrådd ulovlig.