– Vi er noen damer som har gått mye på Vålerenga-kamp. Vi har tenkt at det godt kunne vært litt flere av oss og flere på Vålerenga-kamp generelt, forteller Agnes Nærland Viljugrein til Avisa Oslo.

25-åringen, som er vararepresentant på Stortinget for Arbeiderpartiet, har et brennende hjerte for Vålerenga. De siste årene har hun skreket seg hes på Østblokka, sammen med de aller ivrigste supporterne.

Men hun har savnet flere kvinner på stadion. Nå har Viljugrein, Solveig Skaugvoll Foss og Tale Hammerø Ellingvåg tatt grep for å øke kvinneandelen på stadion. Målet er å verve kvinnelige supportere til søndagens kamp mot Aalesund.

– Jeg tror mange er usikre på hva de går til. Det var i hvert fall jeg før jeg begynte å dra på kamp. Målet vårt nå er å invitere folk som ikke har gått på kamp så mye før – eller ikke kjenner så mange som gjør det. Jeg tror det handler mye om å få et nettverk. Så fort du har andre å dra på kamp med, er det lettere å slenge seg på, forteller Viljugrein.

Ivrig supporter

Viljugrein er født og oppvokst på Tøyen i Oslo. Hun spilte på Vålerenga i barneårene fra hun var seks år gammel. De siste årene har hun hatt sesongkort på Intility Arena, der hun synger med Klanen, Vålerengas supportergruppering.

– Det er noe av det gøyeste. For noen år siden tenkte jeg at fotball var kjedelig, men det var nok mest på grunn av at jeg så det mest på TV – og ikke på stadion. Så kom jeg på fotballkamp etter fotballkamp og tenkte: «Det er dette som er magisk og elektrisk, det er dette som gjør at du blir full av alle følelser».

– Jeg tror veldig mange flere vil synes fotball er gøy, dersom de kommer seg på stadion og opplever den stemningen som er der, forteller hun.

Ap-politikeren tror det er lettere for kvinner å dra på kamp dersom man vet at det er mange kvinner som er der. På Facebook-arrangementet «Bli med kvinner på Vålerenga-kamp!» er det i skrivende stund i underkant av 200 som har engasjert seg.

– Det er mannstungt på norske tribuner, noe man ikke kan legge skjul på. Det er ikke noe gærent i det, men vi kan med fordel ha flere damer og mer mangfold på tribunene. Vålerenga er en klubb som er for mangfold, mot rasisme og skal representere en by som Oslo. Da skulle det bare mangle at også flere damer er på kamp, sier hun.

– Kjempegøy

Zaineb Al-Samarai og Tuva Ørbeck Sørheim, styremedlem og styreleder i klubben, har også engasjert seg. Sørheim har stilt hagen sin til disposisjon for pølser, øl og brus før søndagens kamp.

– Jeg synes dette er kjempegøy. Det å få enda mer mangfold på stadion, er noe vi har snakket om. Og det gjelder også flere damer. Vi har Norges beste supportere – uten tvil – og da ønsker vi å få enda flere til å være med på festen, forteller Sørheim.

– Vi har sett at den største hindringen til at man ikke drar på kamp, er at man ikke har noen å dra med. Da må man lage et fellesskap, sier styrelederen.

Vålerenga er virkelig i flytsonen for tiden. Etter en tøff innledning på sesongen, har Oslo-klubben vunnet de fire siste kampene og klatret til 6.-plass på tabellen. Til helgen kan de kongeblå vinne sin femte strake seriekamp, noe de ikke har klart siden 2010.

LES OGSÅ:

Les også

Brasilianeren herjet på Ekebergsletta: Disse Norway Cup-spillerne ble store stjerner