– De har kombinasjonen av bunnsolid faglig backing og den beste kjennskapen om hva som samlet sett vil fungere for næringsliv og helse i Oslo.

Slik argumenterer MDGs stortingspolitiker Rasmus Hansson for hvorfor han mener lokale myndigheter selv bør avgjøre om det skal være skjenkestans eller ikke. Overfor Dagbladet Børsen har Hansson omtalt regjeringens nasjonale skjenkestans som «næringsfiendtlig».

– Det er for mange arbeidsplasser og bedrifter som går over ende på grunn av dette her, sier han til avisa.

Mange av arbeidsplassene og bedriftene Hansson snakker om befinner seg i Oslo. Overfor Avisa Oslo understreker Hansson at utelivs- og servicenæringen i Oslo har måttet bære en svært tung byrde under pandemien.

Restauranter og barer har måttet stenge gang på gang. Mange har blitt permittert i flere omganger.

– Det begynner å bli uforholdsmessig, sier Hansson.


Framhever konsekvenser

Her refererer stortingspolitikeren Hansson til at tiltak for å begrense smitte må være forholdsmessige til andre konsekvenser i samfunnet. Regjeringen og helsemyndigheter har på sin side vist til viktigheten av å begrense mobilitet for å hindre spredning av den nye og smittsomme omikron-varianten i Norge. FHI har vurdert en nasjonal skjenkestopp til å ha betydelig smitteverneffekt.

Da Avisa Oslo spør om en andre grupper i befolkningen kan ta en del av støyten for å hindre smittespredning i stedet for utelivsnæringen, svarer Hansson at han ikke vil henge ut noen andre grupper.

Han understreker imidlertid konsekvensene av fortsatt nasjonal skjenkestans kan ha for næringen.

– Det tar veldig kort tid å slå en bedrift overende, men veldig, veldig lang tid å bygge den opp igjen, sier MDG-politikeren, som frykter at mange av de unike utestedene i Oslo bukker under og erstattes av kapitalsterke konserner, mens folk flykter fra bransjen for å skaffe seg jobb andre steder.

– Sikkert naturlig om ikke altfor lenge

Rasmus Hansson mener at lokalpolitikere i MDG og andre partier nå må få støtte til praktiske ønsker og løsninger fra regjeringen. Samtidig håper han at regjeringen lytter til nødropet hans på vegne av næringen om å la lokale myndigheter ta vurderingene om hvorvidt skjenkestans er nødvendig.

– Det både håper og tror jeg. Det sitter mange kloke folk overalt i systemet og de tar selvsagt vurderinger fra dag til dag, sier MDG-politiker Rasmus Hansson til Avisa Oslo.

Avisa Oslo har spurt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om han deler Hanssons oppfatning i denne saken.

– Nå er det nasjonale tiltak. Det er sikkert naturlig om ikke altfor lenge at det igjen blir lokale tiltak, slik der har vært mesteparten av tiden under pandemien, svarer Johansen, som tidligere har sagt at han vil være en knallhard talsmann for gjenåpning - så snart det er mulig.


Tar løpende vurderinger

Næringsminister Jan Christian Vestre, Johansens partikollega, skriver på sin side i en e-post til Dagbladet Børsen at de hele tiden veier ulike hensyn opp mot hverandre når tiltak settes inn.

Han beskriver også skjenkestoppen som et inngripende tiltak ingen vil skal vare lenger enn nødvendig.

– Dette er næringer som har hatt det vanskelig lenge og jeg forstår veldig godt at mange er fortvilet og frustrert. Smitteverntiltakene regjeringen har innført varer i første omgang til midten av januar. Situasjonen kan endre seg fort, og vi må vente å se utviklingen før vi kommer med nye vurderinger, skriver Vestre.