Under onsdagens bystyremøte kom det opp et innbyggerforslag om å flytte Gjøvikbanens stasjon på Tøyen til Ensjø.

Både Høyres Nicolai Øyen Langfeldt og Aps Andreas Halse sa seg positive til forslaget.

– Ensjø er i veldig rask utvikling. Det er nye boområder, nytt næringsliv og arbeidsplasser som forandrer Ensjø til det bedre. Det øker også presset på transportsystemene, understreket Langfeldt. At NRK flytter dit vil gjøre Ensjø til en enda mer brukt pendlerrute, fortsatte Høyre-politikeren.

Tror NRKs flytting forandrer premissene

Aps Halse understreket at forslaget hadde vært oppe i forrige bystyreperiode. Det ble nedstemt. Staten ville heller ikke være med. Nå er Halse imidlertid mer optimistisk.

– Jeg tror NRK-nyheten forandrer litt premissene her. Jeg håper virkelig at en ny vurdering her kan gjøre at vi får en annen interesse fra statens side, sa Ap-politikeren.

Sp-politiker Bjørg Sandkjær var ikke like begeistret. Hennes parti er imot NRKs flytting til Økern. De vil heller ha kanalen til Grorud, og mente at det var flere gode grunner til å beholde stasjonen på Tøyen.

– Den ble rustet opp i 2016, er godt plassert mellom fire T-banestasjoner og er også en god inngang til marka, understreket Sandkjær.

Må ha støtte fra staten

Flertallet i bystyret gikk imidlertid for følgende vedtak:

  • Byrådet bes ta kontakt med relevante statlige myndigheter for å få en fornyet vurdering av å flytte togstasjonen fra Tøyen til Ensjø, i lys av NRKs planlagte flytting til området.
  • Innbyggerforslag av 20.01.2021 – Togstasjon for Gjøvikbanen på Ensjø- ansees ivaretatt.

Ettersom bystyret ikke har myndighet til å flytte togstasjonen selv, er de avhengig av støtte fra relevante myndigheter.

Da Avisa Oslo i forrige måned tok kontakt, svarte Jernbanedirektoratet at de har «per i dag ingen planer om å utrede ny togstasjon på Ensjø».