Onsdag ettermiddag ble den 16 år gamle gutten og en annen gutt i slutten av tenårene, fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Her krever politiet begge fengslet i to uker, begrunnet med bevisforspillelsesfare, etter en episode på Hellerud videregående skole på Tveita tirsdag. Da fikk politiet flere meldinger om at to personer var observert i skolegården i besittelse av et våpen.

Flere patruljer rykket ut til stedet og pågrep de to guttene ved Tveita T-banestasjon, like ved skolen.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han ble riktignok pågrepet i området, men avviser at han har kjennskap til noe våpen, sier 16-åringens forsvarer, advokat Carl Rieber-Mohn.

Fryktet det verste

Politiet håndterte våpenmeldingene svært alvorlig. I utgangspunktet ble situasjonen definert som en såkalt PLIVO-hendelse (pågående livstruende vold, journ.anm.). Det ble imidlertid raskt tonet ned da det ble klart at ingen personer var skadet.

I forbindelse med fengslingsmøtet onsdag ville ikke politiet kommentere hvorvidt de har tatt beslag i noe våpen.

– Det kan jeg ikke si noe om nå, sier politiadvokat Ingrid Hærem.

Hun vil heller ikke gå inn på om politiet mistenker at flere personer kan ha vært involvert i hendelsen.

De siktede guttene har ikke selv noen direkte tilknytning til Hellerud videregående skole, men politiet mistenker at de oppsøkte skolegården for å komme i kontakt med noen.

Hærem vil ikke gå nærmere inn på det.

– Det er en del av etterforskningen å avdekke bakgrunnen for at de var der, sier hun til Avisa Oslo.

Politiet: Ingen fornærmede

Selv om guttene altså er mindreårige, mener politiet at det er nødvendig å fengsle dem i to uker.

– Det er høy terskel for å fengsle mindreårige, men av og til er saken såpass alvorlig, samtidig som vi trenger arbeidsro for å gjøre de nødvendige undersøkelsene, sier Hærem.

Den siktede 16-åringen begjærte seg på sin side løslatt.

– Det er tøft for ham å sitte i varetekt. Å fengsle mindreårige er noe man burde søke å unngå, sier forsvarer Carl Rieber-Mohn.

Advokat Marijana Lozic er forsvarer for den andre siktede guttene. Hun har foreløpig ingen kommentar til saken, skriver hun i en SMS til Avisa Oslo.

Begge guttene er siktet for grov, ulovlig befatning med skytevåpen på offentlig sted. Så langt har ikke politiet identifisert noen personer som har status som fornærmet, opplyser politiadvokat Hærem.

Hellerud videregående skole ble evakuert i etterkant av meldingene om våpen. Politiet var også til stede med betydelige ressurser utover tirsdag ettermiddag for å trygge omgivelsene.

De siktede guttene skal være kjent for politiet fra tidligere, får Avisa Oslo opplyst. Fengslingskjennelsene er ventet i løpet av onsdag ettermiddag.