Gå til sidens hovedinnhold

Vil det kle oss å skape en ny adel: «vaksineadelen»?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et håp om delvis å kunne gjenåpne verden diskuteres «vaksinepass». Det er selvfølgelig en fristende tanke, for hvorfor skal de som er ferdig vaksinert fortsatt sitte hjemme.

Tenk så hyggelig om noen restauranter og butikker kan holde åpent, bare du har riktige papirer å vise frem i døren. Riktignok vil det bli en ekstra belastning for de som ikke har riktige papirer og fortsatt er isolert, men tanken er fristende? Eller er det et dumt forslag?

Adelen hadde også juridiske privilegier, men adelskapet avskaffet vi for 200 år siden, fordi det ikke skal være forskjell på folk. Vil det kle oss å skape en ny adel: «vaksineadelen»?

Eller blir vi over tid stoltere hvis vi står sammen, solidarisk, også gjennom siste del av pandemien? Det politiske er min største innvending mot særbehandlig av grupper, unntatt barn og unge.

Det praktiske vil også bli et stort problem! Hvem skal kontrollere dokumentet? Skal dørvakter, butikkansatte og flyvere pålegges å sjekke våre helseopplysninger? Vi har tre viktige former for legitimasjon: pass, bankkort og førerkort.

Bak dem ligger mange års arbeid for å hindre forfalskning. Når noen går på ski, for å komme inn i Norge, for å unngå karantene, skjønner vi at juks med vaksinepass ikke er en umulighet.

Pandemien har kostet mange liv, stjålet mye livsglede og arbeidsplasser. Ikke la pandemien også stjele verdigheten vår, ved at noen får et annet liv enn andre.

Kommentarer til denne saken