Tirsdag ble en 21 år gammel norsk-britisk mann varetektsfengslet i fire uker, etter å ha blitt pågrepet da han selv meldte seg for politiet etter å ha ankommet Norge fra Pakistan.

21-åringen hadde da vært etterlyst internasjonalt i vel en uke, siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk etter at en 22-årig mann ble skutt i Vika natt til 2. oktober.

– Han erkjenner ikke straffskyld, opplyste mannens forsvarer, advokat Marius Dietrichson, i forbindelse med fengslingen tirsdag ettermiddag.

Hagleskudd mot bil

21-åringen er blant fire personer som er siktet i forbindelse med skyteepisoden for to og en halv uke siden. En av de siktede er løslatt, mens de øvrige to mennene – henholdsvis 22 og 23 år gamle – allerede sitter i varetekt.

Samtlige er godt kjente for politiet fra tidligere. Så sent som 23. september i år – halvannen uke før skytingen i Vika – ble to av de siktede dømt til fengsel etter at det ble løsnet hagleskudd mot en bil på Høybråten natt til 18. mai i fjor.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, skal skuddene på Høybråten ha vært hevn etter at en gruppe menn hadde angrepet bilen til en av de domfelte. I dommen fra Oslo tingrett settes skyteepisode i sammenheng med en pågående konflikt mellom kriminelt belastede miljøer på Haugenstua og Furuset.

Ikke avhørt

Enn så lenge har ikke 21-åringen som er den foreløpig siste siktede etter Vika-skytingen, latt seg avhøre. Politiet har også vært tilbakeholdne med å kommentere hva de mener skal ha vært foranledningen til skyteepisoden, utover at de knytter det til et mulig oppgjør i et kriminelt miljø.

– Vi jobber med å finne ut hva som er motivet for hendelsen. Vi har flere hypoteser, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Foreløpig er ingen av de tre mennene siktet for å ha begått selve skytingen, men ifølge Hatlo er de tre som sitter fengslet «sentrale aktører» knyttet til hendelsen. For fjerdemann, som ble løslatt etter avhør, er mistanken svekket.

Skyteepisoden i Vika skjedde kun fem dager før 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud på kvelden 7. oktober. Adan døde av skadene på Ullevål sykehus dagen etter.

Så langt har ikke politiet satt skyteepisodene i sammenheng. Ingen er foreløpig pågrepet etter drapet på Mortensrud.