Det ble bråk på Bislett da Vålerenga og Lyn møttes til byderby i cupen 25. juli i år. Det ble kastet bluss, stoler, bord og flasker mellom supportergrupper.

I forrige uke måtte en 28 år gammel mann møte i Oslo tingrett, tiltalt for kroppsskade i forbindelse med fotballkampen.

Ifølge påtalemyndigheten slo han en annen mann med i ansiktet med knyttet neve, slik at vedkommende besvimte og fikk et kutt over øyet som måtte sys med tre sting.

28-åringen har erkjent straffskyld.

Se video fra supporterbråket på Bislett:

Flasker og stoler

I rettssaken kom det frem at han hadde vært i parken med en gruppe VIF-supportere før kampen. På vei ned mot Bislett stadion, passerte de en gruppe Lyn-supportere som oppholdt seg på uteserveringen ved Bislett bad.

«De to grupperingene begynte å rope ukvemsord til hverandre, og etter hvert eskalerte situasjonen ved at det kom til fysisk konfrontasjon mellom flere personer fra de respektive grupperingene. Det ble også kastet flasker og stoler, og flere supportere hadde også bluss/pyro», er det gjengitt i dommen fra Oslo tingrett.

I retten forklarte 28-åringen at han oppfattet at fornærmede hadde vært i en form for konfrontasjon med en venn av ham, og at han ville at han skulle gå vekk fra stedet.

Han dyttet ham først, før han altså endte opp med å slå ham i ansiktet – slik at mannen falt i bakken. Selv anslo han at slaget hadde en styrke på cirka syv-åtte av ti.

Fornærmede forklarte på sin side at den eneste VIF-supportere han var i kontakt med den aktuelle dagen, var en høy mann med bluss i hånden. Han oppfattet mannen som utagerende og sa til ham at det ikke var noen som ønsket å slåss – før en fremmed mann dyttet ham fra siden og slo ham i ansiktet.

Opptrinnet ble fanget på video, som også ble dokumentert i rettssaken.

«Uprovosert» vold

Rettens flertall har funnet det bevist at 28-åringen forholdt seg som beskrevet i tiltalen. I vurderingen at de vektlagt nettopp videoen, som blant annet viser at fornærmede faller i bakken uten å ta seg for.

Til diskusjonen om straffeutmåling viser retten til at volden fremstår som uprovosert, i den forstand at fornærmede ikke hadde gjort noe i forkant av slaget utover å oppholde seg sammen med Lyn-supportere.

«I skjerpende retning vektlegger retten at volden NN (tiltaltes navn, journ.anm.) utsatte NN (fornærmedes navn, journ.anm.) for var uprovosert, at den skjedde i det offentlige rom og i tillegg i forbindelse med et arrangement som avholdes på dagtid, der også barn og ungdom deltar», heter det i dommen.

At 28-åringen har erkjent voldsepisoden, har retten vektlagt i noe formildende retning. De kommer derfor til at mannen skal dømmes til fengsel i fem måneder, samt at han må betale 3000 kroner i saksomkostninger.