Vålerenga – Molde 1–1

Like før pause oppsto situasjonen «alle» snakker om.

Vålerengas Ivan Näsberg så ut til å felle Moldes Martin Ellingsen innenfor sekstenmeteren. Hoveddommer Mohammad Aslam mente først det var frispark rett utenfor, men omgjorde det så til straffe etter å ha tatt en prat med assistentdommeren.

Om det i det hele tatt var straffe, eller om Ellingsen snublet i sine egne bein, kan diskuteres. Samtidig ble reprisene av situasjonen vist på storskjermen på Intility Arena.

– Det er feil (avgjørelse av dommeren). Han snubler i sine egne bein. Så dømmer de først frispark og ombestemmer seg når de ser på storskjermen. En i dommerteamet gjorde det. Det er klart, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo til Avisa Oslo etter kampen.

Ivan Näsberg var heller ikke i tvil:

– Det ser ut som at han snubler i sine egne bein, og da klarer dommeren å blåse straffe. Om de så på storskjermen og tok en ny avgjørelse ... da er det pinlig. Men vi får ikke gjort noe med det nå.

Raste mot dommeren

Kaptein Jonatan Tollås Nation var også klokkeklar på at dommeren hadde fått hjelp av reprisene på storskjermen.

– Det jeg reagerer på er at vi har bedt om VAR i Eliteserien, men dette er VAR 2.0. Det er helt åpenbart at de står og ser på skjermen når den vises i reprise. Så det gjør meg forbanna, sa Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation til Eurosport i pausen.

Etter kampen hadde han fått situasjonen litt på avstand. Etter å ha hørt at dommeren tydelig ikke lot seg påvirke av storskjermen, sa han følgende:

– Jeg reagerer mest på måten det skjer på. Måten de gjør om avgjørelsen. Men dommeren nekter for at de lot seg påvirke av storskjermen. Da får vi bare tro på det han sier, forteller kapteinen.

Skal ikke vise kontroversielle repriser

Reglene tilsier at diskuterbare situasjoner ikke skal vises i reprise på stadion. Selv om VIF-leiren sår tvil om dommerens avgjørelse, så er hovedpersonen klokkeklar på at han og teamet ikke lot seg påvirke av at situasjonen ble vist til de 7000 fremmøtte på stadion.

– Det er først når vi får kontroll på situasjonen at vi får behov for fem sekunder ekstra. Da får jeg beskjed om at det var innenfor. At de viser den på storskjermen får arrangementsansvarlig stå for. Det er jeg og assistentdommer som tar avgjørelsen, og den står vi for, sier Aslam til Avisa Oslo og resten av pressen etter kampen.

VG har snakket med arrangementsansvarlig i Vålerenga, Anita Alexandersen. Hun sier følgende om situasjonen:

– Det er lov å vise én reprise av alle ting, men vi prøver selvfølgelig å sette plakat på kontroversielle situasjoner. Jeg tror det ble vurdert at denne ikke var kontroversiell, sier hun til avisen.

Etter situasjonen haglet det kronestykker fra hjemmefansen. En i sikkerhetspersonellet kom opp i presserommet i pausen med en håndfull av både femmere og enere.

Moldes Martin Ellingsen var sikkerheten selv fra straffemerket etter den kontroversielle situasjonen. Tidligere i kampen tok Vålerenga ledelsen ved Henrik Bjørdal, også det på straffe. Dermed endte det hele 1–1.