En gang på midten av 1980-tallet ble flere av Vålerenga Fotballs pokaler stjålet etter et innbrudd på brakka på Valle. Det samme skjedde med noen av ishockeylagets pokaler noen år senere, og man trodde lenge at pokalene var tapt for alltid.

Nå, over 30 år senere, har imidlertid en av de savnede kongepokalene kommet hjem. Søndag fikk Bjørn Arild Gjerdalen og Jarle Teigøy i VIF Historie overlevert pokalen i en høytidelig seremoni.

– Det var helt sensasjonelt. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få oppleve dette, sier Jarle Teigøy til Avisa Oslo et par dager etter seremonien.

Angrende synder

Teigøy driver sammen med Gjerdalen den frivillige organisasjonen VIF Historie, en historiegruppe som er underlagt Vålerengens Idrettsforening. VIF Historie ble etablert i 2019 for å sikre idrettsforeningens historie og klenodier, og drives på frivillig basis.

For kort tid siden fikk de en telefon fra tidligere talsmann for Klanen og daglig leder i Vålerenga Fotball, Anders Krystad, som kunne fortelle at han satt på en av de savnede kongepokalene som ble stjålet på 80- og 90-tallet.

– Han forklarte at han for noen år siden hadde fått den fra en angrende synder, via en mellommann. Grunnen til at han ikke hadde levert den tidligere var at det ikke hadde vært noen organisert måte å ta vare på slike klenodier i VIF, i tillegg til at han er bosatt i Vietnam og har vært forhindret fra å reise til Norge. Nå fikk han endelig muligheten, og da ville han levere den så fort som mulig, opplyser Teigøy.

Fotball eller ishockey

Søndag, før kampen mot Odd – som for øvrig endte med 0–1 til gjestene, – ble kongepokalen overrakt til VIF Historie. Men om det er en pokal som tilhører ishockey- eller fotballaget er umulig å si.

– Siden det bare ble levert én pokal kan det være den savnede NM-pokalen fra 1980, men det kan også være en av de mange ishockeypokalene, sier Teigøy.

Kan oppleves

Nå skal i alle fall pokalen lagres trygt i det som skal bli et nytt VIF-museum på Intility Arena.

– Etter at den nye arenaen sto klar fikk vi et rom der vi kan stille ut alt vi har samlet inn av historie, gamle drakter og klenodier. Kongepokalen får en selvskreven plass der, sier en entusiastisk Jarle Teigøy.

Planen er at utstillingsrommet skal åpne for publikum etter sommeren.