Nå er byrådslederens innlegg slettet.

Det ble opprinnelig publisert klokken 22.29 onsdag kveld.

Kommentaren var direkte lenket til en artikkel i NRK – med bilde av det russiske skipet Lazurite – som ifølge både rikskringkasteren og E24 er eid av den russiske oligarken Vladimir Lisin. Skipet ligger fortsatt til havn i Oslo.

Russiske skips adgang til Norge er i ferd med å bli en het storpolitisk potet for Regjeringen, som kritiseres av blant annet Venstre for å ikke stenge skipene ute.

– Dette skjedde egentlig ved en feil

Da Avisa Oslo spør Raymond Johansen om hvorfor han slettet innlegget, svarer Johansen som følger:

– Helt ærlig var det som skjedde at jeg hadde tenkt å skrive omfattende om sanksjoner. Målretta sanksjoner mot et regime og mot oligarkene og hvordan det fungerer. Det var planen min. Så hadde jeg en setning (setningen som ble publisert, red.anm.). Men det var kamp mellom Real Madrid og Paris Saint-Germain som jeg svitsjet over på og ble liggende i senga og se på. Da hadde jeg glemt at jeg hadde påbegynt dette innlegget.

Så det ble publisert uten at du visste det?

– Ja, jeg fikk ikke med meg det.

Ble det publisert ved en feil?

– Ja, dette skjedde egentlig ved en feil.

– Trengtes en mer omfattende forklaring

Når ble innlegget slettet?

– I morges.

Men hvis det var en feil, hvorfor tok det så lang tid før du sletta det?

– Jeg er jo ikke innom Facebook ti ganger om dagen. Champions League varer til klokka 23, og da la jeg meg. Du må huske at jeg er en gammel mann. Så så jeg innlegget i morges, og da sletta jeg det. Jeg sletta det fordi det trengtes en mer omfattende forklaring.

Setningen som ble publisert lyder «Vi vil ikke at det ligger der!» . Står du for meningsinnholdet i det?

– Ja, det gjør jeg. Samtidig som jeg mener at de målrettede, effektive tiltakene på sanksjoner- særlig fra et samlet Europa – gjør at man kanskje kan tvinge Putin tilbake til forhandlingsbordet.

– Var det noen som ba deg om å slette innlegget?

– Da hadde jeg i hvert fall ikke gjort det. Det tror jeg er det dummeste noen kan be meg om, ler Johansen.

Kommunikasjonsrådgiver Yngve Angvik i Nærings- og fiskeridepartementet sier det ikke har vært noen kontakt mellom fiskeripolitisk ledelse og byrådens kontor.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran har ingen kommentar til budskapet i Raymond Johansens opprinnelige innlegg.

Debatt på Politisk Kvarter

Russiske skip ved norske havner var tema for «Politisk kvarter» på NRK torsdag morgen. Der debatterte fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) med Venstres Oslo-representant Ola Elvestuen.

Der Elvestuen argumenterte hardt for å utestenge de russiske skipene, viste Skjæran til behovet for å hegne om det norsk-russiske fiskerisamarbeidet.

– Det er den eneste måten vi kan forvalte på. Hvis vi suspenderer det samarbeidet, vil det ta mange, mange år før vi kan ta tilbake en bærekraftig forvaltning. Norge leder havpanelet, og har et ansvar for bærekraftig forvaltning av hav, og da må vi klare å tenke på to ting samtidig. Vi må holde hjertet varmt og hodet kaldt, sa Skjæran.

Byrådsleder Johansen sier til Avisa Oslo at han ikke har hørt Skjærans uttalelser.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran snakket om russiske skip i norske havnet på politisk kvarter i dag. Er du uenig i regjeringens linje i dette spørsmålet?

– Hvis jeg skal svare på det må jeg nesten høre på Politisk Kvarter først, og det har jeg ikke gjort, sier Johansen.

Kan du forklare hvorfor du sletta innlegget, når du står for innholdet?

– Fordi det trengtes en mer omfattende forklaring og diskusjon. Tanken var å skrive et generelt innlegg om russiske sanksjoner, kanskje med utgangspunkt i disse skipene. Eller med utgangspunkt i noe annet. Det skulle ikke stå sånn som det gjorde.