I Norge i dag kaster vi hele 514 tonn med mat daglig! Mye av denne maten er fortsatt spiselig, som har blitt bevist av et stadig økende antall dumpster-diverse der ute. Selv var vi for første gang ute på en dive på torsdag, da vi i Framtiden i våre hender Oslo studentlag var ute for å se det med egne øyne. Helt tilbake i 2018 fremmet Stortinget et forslag om en matkastelov til regjeringen, denne loven er derimot ikke kommet noe lenger i prosessen.

På torsdag fant vi da flere søppelkasser med en god blanding av både helt fin mat og selvfølgelig noe som var blitt dårlig. Vi merket at vi med flere matvarer stilte oss spørsmålet: «Hva er galt med denne?”. Og svaret var ved flere av dem – Det er ikke noe galt i det hele tatt!

Vi så altså her masse spiselig mat, kanskje noe mat som har litt skjønnhetsproblemer, men som absolutt kunne spises. Denne maten kan ikke gå i søpla. Vi må bli flinkere til å ta vare på de ressursene vi har og komme tilbake til et liv hvor vi setter pris på den maten som allerede er produsert. Det er vanskelig å ta innover seg hvor mye ressurser som trengs for at vi har tilgang på den maten vi er vant til å se i butikkene. Ikke bare mengder av vann og jordareal til produksjon, men også transporten, noen ganger fra andre siden av verden, som krever drivstoff og bidrar til enda flere utslipp av klimagasser. Alt dette bare for at avokadoen fra Sør-Amerika skal havne i søppeldunken i en norsk bakgård?

Det er kommet mange gode initiativer som for eksempel TooGoodToGo og det faktum at matvarebutikkene selv setter ting på 50 % en liten periode før det går ut på dato eller om det ser ut som at det er for nært til å bli dårlig til å selges til full pris. Men, det er fortsatt en lang vei å gå.

I Norge i dag står forbrukerne for ca. 55 % av matavfallet, og dette er selvfølgelig også et problem som hver enkelt må ta ansvar for selv. Men vi må også snakke om de resterende 45 % som matindustrien, dagligvarehandelen og andre bedrifter står til ansvar for. Det er her lettere for staten å hjelpe til med å lage lover og retningslinjer for hvordan disse aktørene kan ta tak i problemet. Det er et strukturelt problem når matvarebransjen systematisk kaster mat. Dette gjelder jo både dagligvarebutikker, kafeer, bakerier og restauranter. Status-quo er blitt at det skal bugne over av fersk frukt og grønt, og nybakte boller og brød. Det gjør matsvinn til et strukturelt problem, med behov for politisk handlingsvilje for å få bukt på det.

Derfor oppfordrer vi Olaug Bollestad og Sveinung Rotevatn til å ta ansvar for at matkasteloven blir vedtatt i regjeringen og blir en lov som bedrifter må etterfølge. Vi trenger loven i dag, ikke om 3 nye år. Denne loven vil være både miljøvennlig og solidarisk. Mange nordmenn prøver å motvirke matsvinn i hverdagen allerede, men vi trenger at politikere og bedrifter også går frem som gode forbilder.

Krever matkastelov: – Dette synet bør være et spark i rumpa til Rotevatn og Bollestad