– Jeg syns det er hårreisende at politiske partier – på alle sider – ikke klarer å ta større ansvar.

Det sier Qureshi til Avisa Oslo dagen etter at byrådsleder Raymond Johansen erklærte at han har informert justisminister Emilie Mehl (Sp) at det ikke finnes flertall for å legge nye Oslo fengsel til Bredtvet. Det betyr, ifølge Johansen, at det nye fengselet vil måtte bygges utenfor bygrensa.

Qureshi har gjennom å være fagforeningsleder og fengselsbetjent i Oslo fengsel i ti år, vært en aktiv forkjemper for at det nye fengselet bør ligge i nettopp Oslo.

– Jeg stiller store spørsmålstegn ved partier som på den ene siden er forkjemper for rusreform, samtidig som man har såpass lite engasjement for et fengsel i Oslo. Vi snakker om de samme menneskene her, mener Qureshi.

LES OGSÅ politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen, sin kommentar «Oslos politikere vraker Bredtvet – og det er en politisk skandale»

– Trist at vi bedriver et politisk spill

På spørsmål om hvorfor han mener det er er så viktig at et nytt fengsel ligger innenfor bygrensa, sier Qureshi at det er to aspekter som er essensielt for ham.

– Det handler først og fremst om å ta vare på egne innbyggere. Samtidig må vi se det i et større tilbakeføringsperspektiv. Det er nettopp kontakt med nære og kjære som er viktig for innsatte for å ha en god mulighet til rehabilitering. Hvis fengselet flyttes ut er det vanskelig å komme på besøk, og vanskelig å holde kontakten. Det vil gjøre det mer krevende å komme ut av kriminaliteten.

Han kommer med et hjertesukk:

– Jeg bare skjønner ikke at vi har havnet her. Vi sier implisitt til at vi ikke har plass til dem som av en eller annen grunn mislykkes. Jeg skjønner det virkelig ikke.


– Gir oss ikke

– Raymond Johansen sier at saken er avgjort nå. Hva tenker du om det?

– Jeg har veldig forståelse for det Raymond sier, og er langt på vei enig med ham, men jeg som fagforeningsleder vil være tydelig på at vi ikke vil gi oss uten kamp. Dette handler for oss ikke om Bredtvet eller ikke Bredtvet – men at vi må ha et fengsel i Oslo by.

Qureshi viser til at et SV-forslag om å vurdere tomtene Statsbygg har undersøkt på nytt skal opp torsdag i Stortinget. De mest aktuelle tomtene Statsbygg tidligere har vurdert er Haugenstua (Stovner), Kroksrud (Ullensaker), Heggedal (Asker), Solvang (Lier) og Mastemyr (Nordre Follo).

– Inntil saken er avslutta, vil vi fortsette å gjøre alt vi kan for å påvirke til at et nytt fengsel blir i Oslo.

LES OGSÅ: