Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I mer en tretti år har familien min drevet grønnsaksforretning på Grønland. De siste ti årene er det broren min og jeg som har hatt ansvaret for Grønland Torg Frukt og Grønt, og har jobbet hardt for å gi flere enn tusen kunder daglig tilgang på de beste råvarene og det største utvalget.
De siste tre årene, derimot, har vi måttet bruke kreftene på å kjempe mot byråkratiet i Plan- og bygningsetaten. I 2020 fikk vi beskjed om at de ville stenge butikken fordi den ikke hadde godkjent bruksendring som dagligvarebutikk. Før vi overtok lokalene i 2012, var det Rema-butikk her. Ingen visste at papirene ikke var i orden.
Maktesløs i møte med byråkratiet
Etter sjokkbeskjeden har vi gjort alt i vår makt for å sørge for at alle deler av driften følger reglene til punkt og prikke. Butikken er tilrettelagt etter standarder om universell utforming. Vi har utarbeidet gode rutiner for håndtering av avfall, varelevering til butikken for å unngå trafikk i Smalgangen, og mye mer.
Etter vi fikk avslag på søknaden vår om brukstillatelse, føler jeg meg helt maktesløs.
Kommunen mener nå at vi også må ha en avkjøringstillatelse for å drive butikken. Dette er det ingen som forstår, siden vi har varelevering fra en egen lastesone i Olafiagangen, og frakter varene derfra til fots. Vi har likevel søkt om denne tillatelsen, og klagd på avslaget om bruksendring. Forrige uke fikk jeg beskjed om at det vil ta hele tre måneder til før vi får svar på om vi kan drive videre.
Etter tre år med saksbehandling, vet jeg dermed ikke om det er noe Grønlands Torg Frukt og Grønt etter sommeren.

Naboene på Grønland slår alarm: – Kaos for oss som bor her
Jeg har fortsatt håp
Den siste uken har vi blitt rørt av å se nesten ti tusen mennesker vise sin støtte til butikken via en underskriftskampanje og på sosiale medier. Tusen takk til alle dere! Flere politikere har også tatt til orde for at Grønland Torg Frukt og Grønt skal bestå, og det er vi veldig glade for. Nå håper jeg politikerne gjør om ord til handling, og skjærer gjennom det stivbeinte byråkratiet for å redde butikken. Vi vil kjempe om det til vi har en brukstillatelse i hånda.
Vi kjemper nemlig ikke bare for livsverket til familien vår. Vi kjemper for de 40 ansatte, alle med minoritetsbakgrunn fra seks ulike land, som trenger en arbeidsplass å gå til. Vi kjemper for Mohammed som driver Grønland Torg Kjøtt over gata, og som er bekymret for sin butikk hvis grønnsaksbutikken blir lagt ned. Vi kjemper for alle de andre vennene våre som driver forretning i Smalgangen, fordi vi er alle avhengige av hverandre.
Dette skulle bli «Super-Grønland», men fortsatt er området preget av rus, urin og fuglebæsj
Skal byråkrati ødelegge for mangfold?
For familien min har det vært viktig å skape et sted der alle føler seg hjemme. En butikk der mangfold og matkultur møtes. Jeg er stolt av hva vi har fått til, og av å være en del av det flerkulturelle livet som er selve identiteten til bydelen vår. Vi kjemper for sjelen til Grønland.
Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Folk kjemper for Grønland Torg: – Jeg visste at det kom til å ta helt av

Grønnsakshandlere gir godt byliv, men reglene er der av en grunn

Mener kommunen at butikken er blitt for populær, og forstyrrer bylivet?
