Denne uken skulle ha vært rene festen på Vestli i bydel Stovner. Forventningsfulle barn strømmet til.

– Vi flyttet inn på en splitter ny skole på mandag, en dag vi har ventet på i to og et halvt år, sa rektor Ellen Sundby til Avisa Oslo torsdag.

Gleden skulle bare vare i fire dager.

Torsdag ble det konstatert smitte på seks av sju skoletrinn. Kun blant tredjeklassingene er det ikke fastslått smitte. Men ingen tror at dette stemmer. Alt tyder på smitte på alle trinn. Det er det muterte viruset som herjer.

Rektoren fortalte at 509 elever er satt i karantene, i tillegg til cirka 50 lærere og 30 assistenter.

Elevene vil ha karantene til 15. mars.

Det er uvirkelige tall og opplysninger.

Smittetrykket i bydel Stovner er blant de høyeste i Oslo, viser tall fra kommunen, med 465,2 smittede per 100.000 innbyggere. Nabobydelen Grorud og Alna er også hardt rammet, med henholdsvis 519,7 og 463,8 smittede per 100.000 innbyggere.

Hva er situasjonen på barneskolene i disse bydelene?

Akkurat nå vet vi ikke. Men du må være betydelig mer optimistisk anlagt enn meg for å tro at det ikke er smitte der. Allerede er det klart at Stasjonsfjellet skole , også i Stovner bydel, stenger.

Jeg venter på de lokale politikerne helsemyndighetenes forklaring på at det ikke er satt inn massevaksinering i disse bydelene for lengst.

I Oslo har vi levd under svært strenge tiltak siden begynnelsen av november. Man får vondt i magen av å tenke på at den unike innsatsen som er lagt ned viser seg å ha vært for liten.

Da jeg kjørte over Bryn onsdag kveld ved 20-tiden, så jeg en rekke på minst 50 biler som sto og lyste rødt i mørket, inne på næringsområdet. De sto i kø for å bli testet. Onsdag satte Oslo rekord i antall tester på én dag, 6048 personer:

– Høye testtall gjør at vi fanger opp mer smitte, og jeg venter svært høye smittetall. At så mange tester seg, betyr at vi klarer å fange opp mer smitte, isolere de som er smittet, og sette folk i karantene. Dermed øker sjansene for å slå ned smitten, sa byrådsleder Raymond Johansen.

Det er all grunn til å frykte at han har rett.

Torsdagen har vært fylt til randen av dårlige nyheter.

Intensivavdelingen på Ahus er full. Det er Oslos sykehus som nå tar over. Denne nyheten forteller alt om hvor sårbare vi er, både som by og land. (Tenk, da Ahus ble bygd, var planen at dette sykehuset også skulle betjene Groruddalen).

Fortsatt har Oslo kapasitet på sine sykehus selv om det er fullt på Ahus, og hvis det fylles opp også i Oslo, kan pasienter fraktes til andre sykehus andre steder i Norge.

Deretter kom selveste helseminister Bent Høie med nok en nedslående nyhet om utviklingen. Neste uke blir det nye nasjonale tiltak.

– Nå har vi et R-tall på 1,3. Det betyr at smitten øker veldig raskt. Hvis det får lov til å fortsette gjennom mars og april, så vil det få dramatiske konsekvenser for mange mennesker som blir alvorlig syke og må på sykehus. Helsetjenesten vår vil bli alvorlig overbelastet, sa han til NRK, som omtalte saken først.

Hva dette betyr?

At vi skal stenges enda mer ned enn vi er nå, og at det kan vare lenge. Oslo har ikke kontroll. Norge har ikke kontroll.

Vi vet ikke hvor ille dette blir.

Vi er åtte dager unna ettårs-markeringen for den første og store nedstengningen av Norge, 12. mars i fjor.

Jeg vil ikke bli overrasket om vi må gjeninnføre det samme strenge regimet som vi hadde den gang mens vi markerer jubileet. Og det betyr i tilfelle at langt flere skoler enn Vestli og naboskolene må stenge, dessverre.