Det skriver VG fredag kveld.

Avisen har vært i kontakt med to vitner som så at tungt bevæpnet politi kom til Olav Vs gate, 600 meter unna stedet der skytingen hadde skjedd.

– Alle jeg så var utstyrt med hjelmer og MP5 (politiets maskinpistol, red.anm.). Men jeg skjønte ikke hvorfor de var her, for det var helt rolig og stille i området. Jeg og eieren av et utested gikk bort og henvendte oss til en politimann for å høre om det var noe vi kunne bidra med.

Da de oppdaget at de var på feil sted skal en politifolkene sagt «Vi er på feil adresse».

Politiet ønsker ikke å svare på spørsmål om enkeltopplysninger, men bekrefter at flere væpnede patruljer var i Olav Vs gate.

Politiet opplyser til VG at de kom til dette stedet etter at Matapour ble pågrepet.

Fakta om masseskytingen utenfor London Pub

  • Natt til lørdag 25. juni ble det løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og homsepuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus. Skytingen startet i 1.15-tida, og mannen ble pågrepet av politiet klokka 1.19.
  • To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd.
  • 43 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og var kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.
  • PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling og hevet terrortrusselnivået fra moderat til ekstraordinært.
  • PST har hatt kjennskap til Matapour siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge.
  • I mai gjennomførte PST samtaler med Matapour og vurderte at han ikke hadde voldsintensjon.
  • Pride-paraden i Oslo ble avlyst som følge av skytingen. Det samme ble Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride. Avlysningen skjedde etter råd og tydelig anbefaling fra politiet. Likevel oppsto det et spontant tog i Oslos gater.