– Hans første genser var en Mariusgenser som hans bestemor har strikket til han. Men så trengte han skift, sier matmor Mariell Karlsen.

Familien bor på Skedsmokorset.

– Vi heier på LSK, så da strikket hun denne LSK-genseren (Lillestrøm Sportsklubb red.anm.) Den var såpass fin at jeg måtte poste den på Facebook, synes jeg.

Hun forteller at de har fått mange kommentarer på tøyet.

– Folk sier det er kult og fint. Vi gjør det ikke fordi det er trendy. Vi gjør det fordi vi er livredd for at han skal fryse, forklarer Karlsen.

Bailey er en australsk cobberdog, og ifølge Karlsen har han ikke underpels slik mange andre hunder har.

Så langt har hunden to gensere.

– Han kommer til å få flere garantert. Han elsker å ha dem på.

Flere vil ha hundeklær

I Oslo har januar måned vært kaldere enn normalt. Butikkleder i Buster Hund og Katt Skøyen, Jeanette Kjellberg, forteller at de opplever en stor økning i salg av klær og sko til hunder.

– Folk kommer inn og sier at hundene fryser, forteller hun.

Ifølge Kjellberg tenker mange på hundens beste og kjøper utstyr som den skal kunne bevege seg i og samtidig holde på varmen.

– Jeg selger mye alpakka- og merinoullgensre. Mange vil ha gensere og så et varmere dekken over.

Kjellberg forteller at de ser folk handle klær til hunder i alle størrelser og fasonger.

– Jeg har en veldig stor hund, og selv han fryser i disse dager, sier Kjellberg som har en presa canario.

Ett kjapt søk på Instagram viser at det er 1,9 millioner bilder knyttet til hashtagen dogfashion.

At pynteplagg til hunder er blitt populært, har Sasja Rygg bitt seg merke i. Hun er veterinær og kommunikasjonsansvarlig ved AniCura Norge.

– Dekken har man brukt lenge, men vi ser mer og mer klær for pynt til hunder nå enn tidligere, sier Rygg.

– Men det hjelper ikke med en artig hettegenser i denne kulden, legger hun til.

– Se an føret

De siste ukene har gradestokken krøpet ned til minus ti grader i Oslo, og Rygg sier det er nødvendig for de fleste hunder å få på seg ekstra tøy.

– Det kommer selvfølgelig an på aktiviteten du skal på, og hvilken pels hunden har. Hvis du skal på en spasertur i normalt tempo, bør hunden kles på, men hvis du skal på en joggetur, er det ikke helt det samme, forklarer hun.

Rygg tipser derfor om å ta med et underlag som hunden kan sitte eller ligge på hvis man er på tur og skal ta en pust i bakken.

– Testiklene og buken har ofte lite pels, og kan få frostskader hvis hunder sitter eller legger seg ned på kald snø eller is over lengre tid.

  • Avisa Oslo vil kåre byens mest velkledde hund. Send oss gjerne bilde av din hund med klær på til sna@ao.no eller del et bilde av hunden din i kommentarfeltet på Facebook!

Rygg råder om å se an føret og tilpasse hundens bekledning.

– Hjemmestrikket genser er helt fint i riktig vær, altså når det er iskaldt og tørt. Men i vind er den nesten bare på pynt, og blir den våt, gjør den bare vondt verre. Da er det lurt å velge et materiale som er vanntett og vindtett og gjerne ha en fleece under.

Det er også viktig at klærne passer hundens kroppsform slik at ikke seler og beltespenner gnager og lager sår, sier Rygg. Hun oppfordrer hundeeiere til å ta med hunden sin og få gode råd hos en butikk eller klinikk.

Det er særlig én ting Rygg mener eiere bør være obs på når det gjelder klær.

– Hunder bruker flere metoder enn knurring og logring for å kommunisere sammen. Når hunden har på klær, så mister den litt av språket sitt. Man fratar dem muligheten til å bruke hele repertoaret sitt til å snakke med andre hunder.