Gå til sidens hovedinnhold

Verdens overdosedag: – Det er sjokkerende tall, og vi må tenke nytt

Fjorårets overdosestatistikk viser de høyeste dødstallene på 20 år. Venstres Ola Elvestuen mener det vitner om en feilslått politikk.

– Det er jo den narkotikapolitikken, og krigen mot narkotika man har ført i mange tiår, er mislykket. Tusenvis av liv er gått tapt over mange år. Det er sjokkerende tall, og vi må tenke nytt, slår Ola Elvestuen (V) fast.

Han er Venstres andrekandidat fra Oslo, og har engasjert seg i ruspolitikk i mange år. I anledning verdens overdosedag, som årlig markeres 31. august, trekker han frem den dystre statistikken fra fjoråret.

Avisa Oslo har tidligere omtalt at Dødsårsaksregisteret registrerte 324 narkotikautløste dødsfall. Det er det høyeste antallet siden 2001, og ikke siden 2004 har mer enn 300 personer mistet livet som følge av overdoser. Oslo isolert sett hadde 51 narkotikautløste dødsfall.

– Disse tallene er bekymringsfulle. Vi må unngå at folk drives inn i en vanskeligere livssituasjon på grunn av straffen de får, sier Elvestuen.

Les også

Støre trosser massivt flertall blant Ap-velgerne i Oslo når han stopper rusreformen

Flest i 50-årene

Statistikken fra Dødsårsaksregisteret, som er underlagt Folkehelseinstituttet, viser at det er en klar overvekt av menn som lider narkotikautløste dødsfall. Av de 324 som mistet livet i fjor, var det 100 kvinner og 224 menn.

De fleste av disse var mellom 39 og 60 år, fordelt på 72 personer i aldersgruppen 40 til 49 år, og 78 personer fra 50 til 59 år.

Samtidig var det 61 personer under 30 år og 60 personer fra 30 til 39 år.

Hele fordelingen ser slik ut:

Aldersgruppe Menn Kvinner Totalt
0–29 år 44 17 61
30–39 år 46 14 60
40–49 år 54 18 72
50–59 år 52 26 78
60–69 år 22 18 40
70 år og over 6 7 13
Totalt 224 100 324

Les også

Støres partifelle: – Kampen om avkriminalisering er ikke over

Vil ha omkamp om rusreform

I regjering var Venstre den største pådriveren for forslaget om å fjerne straff for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, den såkalte rusreformen. Forslaget fikk ikke flertall på Stortinget, blant annet som følge av at regjeringens samarbeidsparti Frp ikke stemte for.

Elvestuen mener imidlertid at kampen ikke er over.

– Vi må både få gjennom rusreformen, med avkriminalisering. Straff, slik det har blitt brukt i mange tiår i Norge, bidrar til å bringe folk ut på skråplanet. Det var nesten så vi fikk det gjennom i vår. For Venstre er det avgjørende at vi må forhandle dette på nytt, sier han.

Han mener tallene fra 2020 bør være en vekker for partiene før stortingsvalget.

– 324 – det høyeste på 20 år. Vi har en nullvisjon i trafikken, og det er helt riktig, men dette må også være et hovedtema for alle partier i den stortingsvalgsperioden vi går inn i.

Les også

Raymond Johansen: Ja, jeg er skuffa

Vil styrke de eksisterende tilbudene

Samtidig som Elvestuen mener det er viktig å få på plass rusreform, mener han også at tilbudene som eksisterer for de som sliter med avhengighet må styrkes.

– Vi må fortsette å gi et bedre tilbud til de som allerede er rusavhengige, og som trenger hjelp. Det handler ikke bare om forebyggende arbeid

Blant annet trekker han frem brukerrom og nye behandlingsmetoder som et middel for å hjelpe de rusavhengige.

– Vi har fått i gang heroinassistert behandling fra i år. Det må utvides, blant annet med bedre tilgjengelighet for brukerrommene. Vi må også se på verdige steder for rusavhengige å være i Oslo.

Kommentarer til denne saken