Hamburger, eller hamburger sandwich som den egentlig heter, ble drevet frem av en stadig voksende arbeider- og middelklasse. De hadde behov for å spise godt, raskt og billig. Burgeren dekker det samme behovet i dag, og stadig flere aktører i Oslo kommer til.

Langt unna å bli mette

Danske Sunset Boulevard leter etter ansatte i Norge. Flamme Burger etablerte sitt første salgssted på Løkka i april. I Smalgangen på Grønland er Jønk kommet, og nylig flippet Bastard Burgers sin første burger i Frognerveien.

Vi har allslags comfort food i Oslo. Matretter fra hele verden, men mangfold i mat synes å ha liten effekt på pucken mellom to brød. Burgeren knuser alle!

Hvorfor? Kjøttpucken er tilpasningsdyktig og endrer seg i takt med samfunnet som spiser den. Plantebaserte burgere, fiskeburgere, insektsburgere, halloumiburgere er nye tilskudd, mens andre forsvinner.

I 2014 fjernet Burger Joints sin luksusburger fra menyen. Gåselever-burgeren til 290 kroner måtte vekk etter massivt press fra Dyrebeskyttelsen.

Burger med dress og slips

Ideen om «bedre burgere» ble etablert av Shake Shack i New York i 2001. Her hjemme var det steder som Munchies og Illegal som fikk burgeren til å kaste snekkerbuksene og ta på seg Trop X-caps og hvite sneakers.

Selv spiste jeg min første erkeamerikanske burger i Øvre Slottsgate i 1983. Den gang kostet en cheeseburger og liten cola 38 kroner.

I dag finnes det burgerkjeder i omtrent hver gate i byen.

Her er 10 grunner til at burgeren spiser sushi og thaimat til frokost:

1. ALLE liker en burger. Ingen sier nei, derfor ekskluderes aldri forslaget av enkeltpersoner i en gruppe.

2. Logistikken er enkel. Man kan ha et lite kjøkken og prepping kan gjøres et annet sted og fraktes enkelt.

3. Valgfriheten oppleves som stor. 6-7 ulike varianter kan enkelt lages. Det er lett å legge til og trekke fra under en bestilling. Alle kan bestille sin personlige variant.

Les også

Det finnes ikke noe finere å gjøre enn å stå i kø!

4. Barn liker burger!

5. Den kan spises med én hånd, og passer enten du har en skateboard under armen, eller verktøykassa i den ene hånda.

6. Det er lett å tjene penger på burgere. For de fleste er fortjenesten ganger tre.

7. Selv en jålete burger oppleves som folkelig, fordi det er en burger.

8. Du vet hva du får. Alle vet hva en burger er. Ikke alle vet hva en ramensuppe er.

9. Burgeren er alltid der du er. Tilgjengelighet og lokasjon er viktig. Det vet de som selger burgere.

10. Enkel tilgang til arbeidskraft. Det skal litt til å ikke klare å lage en decent burger. Selv en 13-åring får det til.

Delta i Oslodebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Skriv til fawad@ao.no

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.