Leiemarkedet i Oslo koker: Det er rekordhøy etterspørsel, men færre utleieboliger på markedet i år sammenlignet med i fjor.

Mandag 15. august fikk studentsamskipnaden i Oslo (SiO) nye tall for hvor mange som står på venteliste for studentbolig det kommende semesteret – som starter denne uka.

– Det er ca. 3.400 personer på venteliste i dag, sier kommunikasjonsdirektør Nina Langeland til Avisa Oslo.

For to uker siden, 1. august, var tallet 6431.

Det spøker derfor for dem som fortsatt står på ventelisten, og som hadde ønsket å flytte inn i august.

– Hvis du skal ha bolig til semesterstart, så er det veldig fullt nå, sier Langeland.

Langeland opplyser om at det vil komme rundt 50 boliger ledige i Lillestrøm i oktober, når et nytt studentboligkompleks står klart.

– Hvis man finner seg en midlertidig løsning fram til det, så er det et alternativ. De nye studentboligene ligger like ved togstasjonen, og togturen tar ti minutter til Oslo.

  • Er du en som skal studere i Oslo og ikke finner deg et sted å bo? Kontakt Avisa Oslos journalist på [email protected].

Et presset marked

– Det er fortsatt et høyt tall, og det er mange som venter på en plass å bo. Det er en vanskelig situasjon å stå i nå i semesterstart. Spesielt hvis du kommer utenfra Oslo, og ikke har kontakter eller familie i byen, da er det en stor utfordring å finne en plass å bo, sier Stine Johannessen (26), og legger til:

– Men køen blir kortere, og for dem som enda venter anbefaler jeg å ha is i magen. Det vil gå seg til, men det vil nok ta noe tid.

Johannessen er styreleder i SiO, og student selv. Også hun sier at det så å si ikke er flere plasser igjen, til tross for at køen nesten har halvert seg de siste ukene.

– At tallet har sunket så mye handler både om at noen kanskje finner seg noe annet, eller at man trekker søknaden sin og andre rykker opp. Vi har også fått tildelt noe mer. Men det begynner å bli så fullt nå, at vi har ikke flere plasser igjen.

Både Johannessen og Langeland forklarer at antallet er ganske likt som det pleier å være.

– De siste åra har venteliste-tallene holdt seg ganske jevnt. Under korona-årene var de kortere, men til vanlig er dette en normal utvikling, sier styrelederen.

15. august i 2019 var 3.500 på ventelisten. Det nye er at det private leiemarkedet lider av for lite tilbud, mot høyere etterspørsel.

– Hva bør den enkelte gjøre fram til det løser seg?

– Det er vanskelig å si, for boligmarkedet i Oslo er spesielt presset. Det blir å finne en midlertidig løsning, som eventuelt å sove på sofaen til en kompis, sier Johannessen.

Vil bygge mer

Johannessen slår fast at det «absolutt ikke er nok studentboliger», og påpeker at de ønsker å bygge mer.

– Vi har vanskeligheter med å finne tomter, og rammene for å bygge studentboliger blir snevrere med tiden. Vi har en kostnadsramme for å få tilskudd som er for lav, så vi ønsker å øke den så vi kan bygge flere boliger til en lavere pris.

Noen prosjekter er allerede igangsatt.

– Vi utvider porteføljen med 1500 boliger, og vi har en del prosjekter både her i Oslo og i Lillestrøm.

Boligene vil komme løpende de tre neste åra, forteller Johannessen.

Målet til regjeringen er å bygge 3.000 nye hybler i året på landsbasis. Norsk Eiendom mener at tallet bør økes til 5.000, ifølge NTB.

– Vi tror at mange i vår medlemsmasse kan være villig til å øke antallet studentboliger for å lette presset på det ordinære utleiemarkedet. Vi vil at staten skal åpne lånemuligheten for profesjonelle aktører sånn at de kan bygge studentboliger i tillegg til studentsamskipnader, som i dag er de eneste som får lov til å bygge studentboliger, uttalte administrerende direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl, til NTB.

LES OGSÅ: