Gå til sidens hovedinnhold

Venstre og Rødt foreslår å oppheve Jama-utkastelsen. Får støtte fra KrF, Sp og Chaudhry

Venstre og Rødt foreslår å oppheve utkastelsen av familien Jama, ifølge TV2. De høster støtte fra KrF, Sp og FMB-politiker Danny Chaudhry, mens Høyre går i mot forslaget.

- Det er høyst uvanlig, sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til Avisa Oslo om forslaget først omtalt av TV 2.

Med at det er høyst uvanlig, sikter Bjercke til at bystyret normalt ikke går inn i enkeltsaker av denne typen, men vedtar overordnede regler og føringer.

Venstre-politikeren imidlertid tydelig på at han mener at det ble utvist dårlig skjønn da familien Jama ble kastet ut fra sin leilighet på Tøyen i forrige uke. Derfor ønsker han å reversere vedtaket.

– At du tar en barnefamilie på sju personer og setter på gata, rått og brutalt i en by med korona, hvor det er minus femten kuldegrader, og man ikke tilbyr noe som helst. Det er ikke sånn Oslo kommune skal oppføre seg, uttalte han til TV 2.


Til samme kanal sier Eivor Evenrud i Rødt følgende:

– Denne saken er et forferdelig eksempel på hvordan beboere i kommunale boliger har blitt klemt inn i en fattigdomsfelle. Den uverdige behandlingen må stoppes umiddelbart, og det håper vi hele bystyret stiller seg bak onsdag.

KrF-støtte

Saken kommer opp i bystyret onsdag.

– Det er et godt forslag, og det gir en utsettelse, sier Krf-gruppeleder Espen Andreas Hasle.


– Jeg står for at vi må finne løsningen på systemsvikten som gjør at vi havner i en slik situasjon. Et spørsmål som er ubesvart, mener jeg, er om vi kan legge til rette for at familien skal kunne kjøpe tilbake leiligheten. Hvis denne blokka skal selges, faller bydelsdirektørens argumentasjon om at det står flere i kø, tilføyer han overfor Avisa Oslo.

Rødt og Venstre får også umiddelbar støtte fra Sps gruppeleder Bjørg Sandkjær og representanten Danny Chaudhry, som presiserer at han representerer partiet FMB (Folkeaksjonen Mot Bompenger).

Har ikke tatt stilling

Representantene fra Venstre, Rødt, Krf, Sp og FMB utgjør til sammen 11 av 59 bystyrepolitikere. De trenger med andre ord støtte fra 19 andre representanter om de skal få flertall.

Avisa Oslo har kontaktet sosialbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), som ikke har sett forslaget og derfor ikke ønsker å kommentere.

- SV har ikke tatt stilling til forslagene ennå, men det skal vi gjøre før bystyremøtet i morgen, uttaler SV-gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll.

Der Høyre har tatt standpunkt mot forslaget fra Rødt og Venstre, og heller vil gjøre systematiske endringer, har MDGs gruppeleder Sirin Stav på sin side ikke besvart Avisa Oslos henvendelse.

Oslo Frps gruppeleder Camilla Wilhelmsen sier at hennes parti ikke har tatt stilling til forslaget ennå. Det gjelder også FNB.

– Vi hadde et informasjonsmøte i går med byråden, og har ikke hatt noe gruppemøte etter det. Dette er en interessant sak med flere prinsipielle sider, og vi mener den fortjener en ordentlig gjennomgang, sier FNB-gruppeleder Bjørn Revil til Avisa Oslo.

Ble kastet ut

Den sju personer store Jama-familien ble kastet ut av politiet fra den kommunale leiligheten sin på Tøyen de hadde bodd i ti år.

Bakgrunnen for utkastelsen er at far Mohammed Jamas jobb som drosjesjåfør førte til at familien i 2020 fikk inn 15.000 kroner mer enn den veiledende grensen for rett på kommunal bolig, som er 582.768 kroner i året.

Dette har skapt sterke reaksjoner fra naboer, og det har blitt satt i gang en stadig mer omfangsrik pengeinnsamling på Spleis.

Mange i kø

Avisa Oslo har tidligere vært i kontakt med Gamle Oslos bydelsdirektør Tore Olsen Pran. Han hadde stor forståelse for at familien synes utkastelsen er vanskelig, men presiserte at det er gjort en helhetlig vurdering av familien Jamas situasjon:

– Vi har vurdert det slik at familien ikke tilfredsstiller kravene til kommunal bolig. Dersom vi gir bolig til noen som ikke tilfredsstiller kravene, er det noen som har større behov for kommunal bolig som ikke får, sier Pran og legger til:

– Det er 3000 vanskeligstilte på boligmarkedet i Gamle Oslo. Blant disse er det mange barnefamilier på ventelisten, sa Tore Olsen Pran.

Kommentarer til denne saken