Gå til sidens hovedinnhold

Venstre-Melbys klare advarsel før valget: – Jonas Gahr Støre har glemt Oslo

Stemmer du på Ap, stemmer du i realiteten for en Sp-dominert regjering som vil være dårlig for Oslo, mener Venstres listetopp Guri Melby.

– Jeg mener at Jonas Gahr Støre har glemt Oslo. Han kunne valgt å ta en annen rolle. Han kunne valgt å fremme synet til sitt eget fylkeslag og kjempe gjennom en sak på vegne av storbyene, men det gjorde han ikke. Jeg frykter at det kommer til å være holdningen hans i samarbeid med Senterpartiet.

Slik lyder Guri Melbys tydelig advarsel til hovedstadens velgere.

Avisa Oslo møter Oslo Venstres stortingslistetopp utenfor Operaen i Bjørvika én dag før Venstres landsmøte.

Hun snakker om rusreform – en sak som partiet hennes har kjempet for i mange år.

Etter hvert fikk de også regjeringen med seg.

Og helt til Jonas Gahr Støre gikk opp på talerstolen på Folkets Hus, så det ut til at det kunne gå veien.


Men Støre, som bor på Ris, hørte ikke på Oslo Aps leder Frode Jacobsen, Oslos byrådsleder Raymond Johansen og eller de rundt 70 prosentene av Oslos befolkning som er for reformen.

Han gjorde i stedet på Trøndelag Ap, samt Trygve Slagsvold Vedum og Sp, til lags.

Og det maktforholdet frykter den nåværende kunnskapsministeren bare vil fortsette om Støre og Vedums partifeller overtar regjeringens kontorer etter høstens valg.

– Nå er det jo åtte år siden sist disse partiene satt i regjering. Da ble jernbanen nedprioritert og kollektivtrafikk ble nedprioritert. Man har jo faktisk endret inntektssystemet sånn at storbyene får mer penger, og blir kompensert for å ha en ung befolkning. Jeg er redd for at Oslo kommer til å lide under en sånn regjering der Senterpartiet blir sterke, frykter Melby.

– Frykter du at Jonas vil la seg dominere av Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum?

– I ruspolitikken har han i hvert fall lyttet mer til sin tidligere partikollega Jan Bøhler og Trygve Slagsvold Vedum enn han har lyttet til sitt eget fylkeslag, og det er jeg redd for at kan bli historien videre også, kommer det kontant fra Guri Melby.

Les også

Jubelmåling for Kaski: – Det her var ordentlig deilige tall å få

Kunnskap, rus og miljø

Lærerutdannede Guri Melby vokste opp i Råbygda i Orkdal. Kunnskapsministerens dialekt er fortsatt trøndersk.

Likevel er Melby klar da Avisa Oslo spør om hun har blitt et «Oslo-menneske».

– Jeg har bodd her i ti år. Hvis jeg bor her i et år til, blir Oslo det stedet jeg har bodd lengst sammenhengende i mitt voksne liv, sier Melby, som til og med har fått unger som snakker klingende hovedstadsmål.

Melby er også toppkandidat for Oslo Venstre, og da Avisa Oslo spør henne om partiets viktigste Oslo-saker foran valget, legger hun ikke overraskende stor vekt på kunnskap.

– Det viktigste vi kan gjøre for å gi alle ungene like muligheter, er å sikre en god skole. Du skal kunne bo på Grønland og gå på den offentlige skolen, og få en så god skolegang at du får de samme sjansene i livet som de på Oslo vest, sier hun, før hun kommer på de andre talepunktene sine:

– Så er det ingen tvil om at klima og miljø er viktig for Oslo-folk, og det er kjempeviktig for Venstre. Jeg er litt redd for at pandemien har dreid fokuset litt vekk fra klimasaken, og vi har en viktig jobb å gjøre med å løfte den høyere på agendaen, og vise at det faktisk betyr noe hvem som styrer.

Melby trekker fram SSBs beregninger. De viser at utslippene i 2019 var de laveste i Norge siden 1993.

– Så vet vi at den jobben vi har å gjøre fram til 2030 er enda større enn det vi har gjort. Vi trenger å gjøre enda mye mer for å få til de ambisiøse målene, og da trenger du partier som tør å ta litt upopulære kamper, som tør å søke makt, og som er villig til å ta kampene.

Les også

Derfor kan det bli uaktuelt for den trofaste velgeren Håvard (37) å stemme Ap: – Et svik mot dem man burde hjelpe

Vil tørre å ta upopulære valg

– Hva slags kamper kan det være?

– Det kan være å innføre avgifter på ting. Vi har jo vært veldig tydelige på at vi må øke CO₂-avgiftene gradvis over tid. Det er viktig for å få ned utslippene, og det er viktig for forutsigbarhet over tid.

Hun trekker fram et tenkt eksempel:

– Hvis alle vet at «Her er det vi skal. I 2030 kommer det til å koste så og så mye å slippe ut», så kan man planlegge for det om man har en bedrift. Da kan man se at man må investere i teknologien før vi kommer til det punktet at det blir for dyrt å drive med utslipp.

Melby mener at Venstre har en noe annen tilnærming til miljøpolitikk enn Miljøpartiet De Grønne. I det siste har saken om bompengeforliket blusset opp, og det har blitt klart at MDG ikke ønsker å sette ned bompengetaksten for elbiler for å sikre seg en statlig pakke på 5,6 milliarder kroner. Forhandlingene pågår riktignok fortsatt, og MDG har ikke sagt blankt nei til å inngå et kompromiss.

Er du like skeptisk til elbiler som MDG?

Nei, tvert imot. Venstre er entusiastisk for elbiler, og derfor har vi alltid støttet at det må være fordeler knyttet til å kjøpe elbil. Vi mener at nå som elbilene endelig begynner å bli litt for folk som skal reise litt lenger og for folk med litt større familier, så bør vi vente litt med å legge på store avgifter til det markedet har fått satt seg skikkelig.

Så dere vil lure folk til å kjøpe elbil, før dere smeller til med avgifter?

– Her mener jeg at vi skal ha forutsigbarhet, og gi folk tid til å omstille seg, men det må alltid være billigere å velge det miljøvennlige alternativet, så vi er positive til å legge til rette for elbiler.

Les også

Eivind Trædal (35) lar seg ikke skremme av høylytt kritikk: – Dette er blitt vedtatt med et kjempebredt flertall

Vil ruste skolen kraftig opp

Den 13. mars 2020 ble Guri Melby ny kunnskaps- og integreringsminister i Erna Solbergs regjering. Altså – fredagen derpå etter en av Norges mest dramatiske torsdager noensinne.

Dermed sammenfaller Melby sin periode som kunnskapsminister med unntakstilstandene under koronapandemien, og hun er oppriktig bekymret for konsekvensene viruset har ført til for elevene rundt om i landet.

Bekymringen knytter seg særlig til Oslo.

Mange elever har vært lite fysisk på skolen, har hatt lite kontakt med venner og lærere og mange av disse bor i de hardest rammede bydelene, som Stovner og Søndre Nordstrand.

– Det er områder med mange elever som virkelig trenger læreren sin, sier Guri Melby.

Melby mener at den kanskje viktigste oppgaven for Norges politikere er å sørge for å følge opp sårbare elever og andre som har mistet læringsutbytte under pandemien.

– Vi må sette inn flere ressurser. Ha flere lærere og mulighet til å dele inn i mindre grupper. La oss si at du hang så vidt med i matten ... Kanskje bør man da sørge for å ha intensivopplæring i matematikk? Det er ikke noe hokus pokus og det er ting vi gjør til vanlig, men vi må gjøre mer av det enn tidligere, sier Venstre-politikeren.

Les også

Lan Marie Berg vil la fotobokser gi bøter til dem som kjører på rødt lys

Kranglet med Thorkildsen

Oslo-listetoppen er ikke alene om å foreslå et post-koronakrafttak for ungdommen.

Bortsett fra at Melby snakker mer om lærere og undervisning og mindre om barnevern og fritidsaktiviteter, så minner forslaget hennes til forveksling om det SV-politikerne Inga Marte Thorkildsen og Kari Elisabeth Kaski presenterte i mars.

Da Avisa Oslo påpeker dette, svarer Guri Melby som følger:

– Ja, jeg tror ikke det er noen tvil om at en sterk satsing trengs. Både nasjonalt og lokalt. Lokalt sitter SV med stor makt til å gjøre noe, så jeg må si at jeg blir litt forundret hver gang de roper på pakker, for de kan bare lage det selv.

Dette er ikke de første stikket kunnskapsministeren har rettet mot byrådet. I vinter etterlyste hun kreative løsninger på hvordan elever kan få mer fysisk undervisning og mer plass på skolebussene.

– Jeg har fått mange rapporter om førsteklassinger som bare er annenhver dag på skolen. Det syns jeg ikke er bra nok, sa statsråden til NTB.


– Jeg er helt enig i at vi må strekke oss så langt vi kan, og vi kan alltid bli bedre. Men statsråden bør være litt forsiktig med å mene altfor mye om hvordan ting løses lokalt. Jeg har selv stilt spørsmål ved løsninger på enkeltskoler i Oslo, og så viste det seg å være gode grunner til at ting var som de var. En statsråd sitter enda lenger unna virkeligheten. Jeg forventer derfor litt mer forståelse for skolenes situasjon, svarte imidlertid skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Les også

Her er løsningene som gir mindre bompenger: – Jeg ville ikke nølt et sekund

– Kommer til å få mer ressurser

Tre måneder etter stiller kunnskapsministeren seg fortsatt spørrende til om Oslo kommune har sett på alle muligheter for å sikre så mye fysisk undervisning som mulig.

Her viser hun til at Oslo kommune har fått flere statlige krisepakker til korona-håndtering. Hun viser også til den statlige garantien om å dekke ekstraordinære koronautgifter.

– De kommer til å få mer ressurser. Så det er ikke noen grunn til å holde tilbake. Vi skal sørge for at det kommer nok ressurser fra staten, så forventer jeg at byrådet følger opp, sier Guri Melby til Avisa Oslo.

Kunnskapsministeren er heller ikke spesielt begeistret for kontroversene knyttet til Utdanningsetaten – der en hel seksjon i september i fjor sluttet i protest mot ledelsen.

– Jeg skal ikke kommentere detaljene der. Men i en krisesituasjon passer det særdeles dårlig å ha interne problemer i organet som skal styre skolen. Det tror jeg dessverre ikke har gjort Oslo bedre i stand til å løse den krisen.

Kommentarer til denne saken