Gå til sidens hovedinnhold

Venstre-Melby har et poeng: Støre valgte bort Oslo til fordel for grisgrendte strøk

Venstres førstekandidat Guri Melby beskylder Aps førstekandidat Jonas Gahr Støre for å ha glemt Oslo. Melby advarer mot at Støre, hvis han blir statsminister, vil la seg dominere av Trygve Slagsvold Vedum på en måte som vil bli dårlig for byen.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Har Guri Melby et poeng?

Ja.

Dessverre.

Det er først og fremst Støres oppsiktsvekkende beslutning fredag for en uke siden – to dager inn i partiets landsmøte – om å anbefale sitt eget parti å vrake rusreformen som skulle ha blitt vedtatt i Stortinget før sommerferien, som trigger Melby:

«Jeg mener at Jonas Gahr Støre har glemt Oslo. Han kunne valgt å ta en annen rolle. Han kunne valgt å fremme synet til sitt eget fylkeslag og kjempe gjennom en sak på vegne av storbyene, men det gjorde han ikke. Jeg frykter at det kommer til å være holdningen hans i samarbeid med Senterpartiet», sa Melby i et intervju med Avisa Oslo fredag.

Jeg kjenner svært mange i Oslo Ap som kan underskrive på hvert ord Melby sier her, om de er aldri så uenige med Venstres partileder ellers.

I dagene før Aps landsmøte var bekymringen enorm i Oslo Ap. Det var nervøsitet for at Støre skulle gjøre nettopp det han gjorde, altså abortere hele rusreformen, i beste sendetid.

Alt mens Oslo Ap, med partileder Frode Jakobsen og byrådsleder Raymond Johansen i spissen, er nærmest enstemmige i sin støtte til å flytte rus fra politi til helse. Meningsmålinger viser at over 70 prosent av byens innbyggere støtter reformen. Det samme gjelder Aps velgere i Oslo.

Den store frykten er at Oslo Ap skal blø for dette på valgdagen, og at partier som SV, Rødt, MDG, Høyre og Venstre – som alle er for reformen – skal vinne velgere i hopetall.

«Ja, jeg er skuffa», skrev Raymond Johansen etter at et stort flertall på Aps landsmøte valgte å følge partileder Støres råd om å si nei til avkriminalisering, og la til:

«Jeg har vært noen år i dette gamet nå og veit at endring tar tid. Det finnes så mange eksempler på politikk som ikke går gjennom på et landsmøte, men som etter hvert som debattene blir flere og kunnskapen større danner grunnlag for et bredt vedtak på et senere landsmøte. Jeg har på følelsen av at dette er en sånn sak».

Jeg må innrømme at jeg er fascinert av det Aps tidligere partisekretær Raymond Johansen skriver her.

I realiteten sier han at Ap foreløpig er for gammeldagse, for trege i avtrekkeren og dessuten mangler kunnskap nok til å henge med i tiden.

Raymond velger andre ord, men det som står mellom linjene er at partiet hans er politisk tungnemme og geriatriske.

I akkurat denne saken skal jeg ikke motsi ham.

Alle vet at flertallet i landsmøtet hadde fulgt Støres råd også om det hadde vært motsatt, fordi det var så mange tvilere.

Selv om Venstre på NRKs ferske super-måling med over 11.000 spurte kun fikk 2,9 prosent i oppslutning på landsbasis, og dermed er å regne som et miniparti, har Venstre i snart 20 år vært en maktfaktor i Oslo.

Partiet fikk 8,4 prosent og to direktemandater i hovedstaden ved stortingsvalget i 2017 (og 5,8 prosent ved kommunevalget i 2019). I motsetning til Ap sitter Venstre i regjering. Og til tross for den elendige oppslutningen på landsbasis, får Guri Melby likevel anstendige 6,4 prosent i Oslo i samme måling.

For Melby, som er mer kjent som utdanningsminister enn som partileder og førstekandidat, vil nok kjøre Støres nei til rusreform som en av hovedsakene i valgkampen. Det gjør hun nok klokt i, dersom målet er å få Venstre i Oslo opp til samme oppslutning som i 2017.

Jeg vil ikke finne på å mistenke Guri Melby for å være glad for Støres nei fordi det kan hjelpe Venstre. Jeg tror hun er dypt og inderlig skuffet over at han stopper rusreformen. Men det gir henne samtidig en sjanse til å rappe liberale velgere i Oslo som kunne hatt Ap som et alternativ til høsten.

Derfor gjorde hun det også til et av sine viktigste poenger i sin tale til Venstres landsmøte som begynte fredag.

Støre ligger ifølge snittet av meningsmålinger brukbart an til å hive Høyres Erna Solberg og hennes regjering ut av Statsministerens kontor ved valget 13. september. I tilfelle kommer Norges statsminister igjen til å komme fra Oslo, nærmere bestemt Ris, og ikke fra Bergen.

Det kan være verdt å nevne at Jonas Gahr Støre også lå meget godt an til å bli statsminister i 2017, men da glapp det fatalt på oppløpssiden. Ap førte en hjelpeløs valgkamp, ledet av daværende nestleder Trond Giske, men hovedproblemet ble saker i mediene i innspurten om Støres private økonomi.

Det vitnet ikke om imponerende lederegenskaper å sette sitt parti i en sånn situasjon.

Velgerne endte med å ha mer tillit til Erna Solberg som leder enn til Støre.

Jeg tror Støre og hans rødgrønne alternativ ligger noe bedre an i år, takket være at dagens regjeringssjef har sittet i snart åtte år, og at den borgerlige siden nå er mer splittet, særlig etter at Frp gikk ut av regjeringen.

Men Støre er sårbar. Og ikke minst gjelder det i hans egen by, og i det sentrale østlandsområdet for øvrig. Målingen fra NRK viser at Ap ligger på 24,6 prosent i Oslo nå, en tilbakegang på 3,8 prosentpoeng siden det dårlige valget i 2017. I fylket som omkranser Oslo, Akershus, er tallene enda svakere: 21,5 prosent er en tilbakegang på 4,8 prosentpoeng sammenlignet med 2017.

Det var Ap under daværende helseminister Jonas Gahr Støre, med god hjelp av Thorvald Stoltenberg, som startet den prosessen som endte i regjeringens forslag til rusreform. Ap har lenge latt som om de var med på ferden, også Støre.

Men i ukene før landsmøtet begynte det å murre i distriktene. Murringen i Oslo var det ikke så farlig med, selv om det er her narkotikaproblemene er desidert størst.

Frykten for at Sp, som er sterke motstandere av avkriminalisering, skulle bruke dette mot Ap i valgkampen rundt om i landet, ble for stor.

Støre feiget ut. I ellevte time.

Dette er svak ledelse, og lover ikke godt hvis han skulle bli statsminister til høsten.

Støre valgte bort Oslo til fordel for grisgrendte strøk.

Kommentarer til denne saken