Onsdag har forhandlingsledere i Viken sendt et brev til byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som et svar på de seks kravene Oslo Sp fremmet mandag for at de skal gå med på byggingen av Fornebubanen.

Reaksjonene har vært mange etter at Raymond Johansen og forhandlingsleder og gruppeleder i Oslo Ap, Andreas Halse,mandag denne uken gikk opp på podiet og informerte om at de hadde seks krav for å gå videre med gigantprosjektet.

Hard kritikk

I Viken har stemningen vært opprørt og preget av sjokk de siste dagene, men også i hovedstaden reagerer politikerne på kravene mellom Arbeiderpartiets to lag:

– Nå må dette internseminaret i Arbeiderpartiet ta slutt. Ap i Oslo og Viken krangler for åpen scene, mens Ap i regjering nekter å foreta seg noe. Nå må faktisk «noen snakke sammen» på Youngstorget. Raymond, Støre og Viken Ap kan når som helst sette seg ned og løse dette. Vi kan ikke ha det sånn at ulike deler av Arbeiderpartiet forhandler bort Fornebubanen for åpne dører i et slags blame-game i avisspaltene, sier Ola Elvestuen, tidligere byråd for samferdsel og miljø og stortingsrepresentant for Venstre.

– Alternativt må SV komme å rydde opp, ved å få på plass en enighet om 70 prosent finansiering til Fornebubanen i revidert nasjonalbudsjett. SV var for det da de ikke hadde makt, men viser ingen vilje til å gjøre det når de nå kan spille en rolle, legger han til.

Ap-toppen i Viken: – Ikke mulig å stole på avtaler fremforhandlet av Oslo Ap

«Byfiendtlig regjering»

Foreløpig har MDG, Høyre, Venstre og KrF i Oslo uttalt at de kommer til å stemme for bygging av banen i bystyret. Oslo AP har derimot fremmet seks krav, som også Rødt i Oslo har stilt seg bak. Oslo SV har presentert sine egne krav, som innebærer en reforhandling av Oslopakke 3-avtalen.

Til sammen har de fire partiene som vil stemme for 29 av 59 mandater i bystyret, og mangler dermed kun én stemme for å nå et flertall.

Nå mener Elvestuen at det må tas en avgjørelse.

– Hvis Arbeiderpartiet og SV ikke klarer å løse dette nå, viser de for alle i Oslo og Viken at de aldri har ment det de sier om satsing på T-bane og gode klimatiltak. Hvis de stopper byggingen av Fornebubanen etter tjue års planlegging viser det med all tydelighet at vi nå har den mest byfiendtlige regjeringen vi kanskje noen gang har hatt, sier avslutter Elvestuen.

– Uholdbart

Også hans partikollega i bystyret, Marit Vea, er kritisk til prosessen rundt uenighetene. Hun har stilt spørsmål til byrådslederen om han kan forsikre at arbeidene med Fornebubanen ikke stopper opp, så lenge Oslo Ap og Viken er i forhandlinger.

– For Venstre er det fullstendig uholdbart dersom fellesskapet skal bruke over en million kroner om dagen på at Arbeiderpartiet skal holde partikongress om Fornebubanen. Vi forutsetter derfor at arbeidet med banen fortsetter uten opphold mens partene forhandler, sier hun til Avisa Oslo.