OSLO, 25. juni, 2022: Det hele startet med noen smell. Bjørn Inge Bergestuen satt på stamstedet Per på hjørnet sammen med Jon Erik Isachsen (54) natt til lørdag 25. juni. De trodde det de hørte bare var noen kinaputter.

– Men da glasset på uteservering gikk i tusen knas skjønte vi fort at dette var alvorlig. De fleste av oss kastet seg ned på bakken.

– Det var da jeg så min gode venn Jon lå nede og noen kyndige personer forsøkte gjenoppliving, dessverre uten hell, sier Bjørn Inge til Avisa Oslo.

Både Jon Erik Isachsen (54) og Kåre Arvid Hesvik (60) ble drept da Zaniar Matapour (43) skjøt mot barene Per på hjørnet, London pub og Herr Nilsen natt til 25. juni. Både Jon og Kåre satt på Per på hjørnets uteservering.

– Jon var godt likt av alle

– Dette er så uvirkelig og trist. Jeg har ikke sovet i natt, bare vandret rundt i Oslo, skriver Bjørn Inge Bergestuen i en tekstmelding til Avisa Oslo søndag 26. juni.

Han var god venn med Jon Erik Isachsen som var en av dem som ble drept natt til lørdag 25. juni.

Jon var alltid blid og hyggelig. For han var et menneske like mye verdt uansett ståsted eller hvor på rangstigen man var. Han var godt likt av alle med et smil på lur, sier Bjørn Inge videre.

Bjørn Inge gikk tilbake til åstedet ved åttetiden lørdag kveld etter skytingen for å forsøke å bearbeide hendelsen.

– Jeg ble sittende noen timer med tårer i øynene og skjelving i kroppen, sier han.

– Folk var hysteriske

Kristian Domenic Blix (36) er ute på gåtur i den varme sommernatta fredag 24. juni. Mobilen har han lagt igjen hjemme, slik han pleier å gjøre når kveldsvakta er over.

Hva som skulle møte ham når han kom inn i leiligheten igjen var han ikke forberedt på.

– Klokken var tre på natta da jeg kom inn og da jeg trykket på mobilen var det titalls SMS-er og ubesvarte anrop. Bekymringsmeldinger. Folk var hysteriske, sier han til Avisa Oslo.

Kristian var uskadd. Det var ikke vennen hans, Kåre Arvid Hesvik (60), som er en av de drepte etter terroren natt til lørdag 25. juni. Også en annen venn av Kristian ble skadet:

– Han ble skutt i skulderen og ligger på Ullevål. Han sendte meg flere tekstmeldinger, var urolig og spurte etter Kåre. Da visste jeg ikke noe selv. Men så fikk jeg bekreftet at Kåre var gått bort. Den beskjeden klarte jeg ikke å bringe videre til ham. Jeg tenkte det var best om noen andre ga ham det budskapet, forteller den pregede 36-åringen.

Kristian håper nå sikkerheten på homofile utesteder strammes inn:

– Jeg ønsker at vi homofile skal føle oss trygge.

– Brydde seg mer om andre enn seg selv

Kristian beskriver Kåre Arvid Hesvik som glad og sprudlende.

– Dette er så ufattelig trist. Det er bare fine ting å si om Kåre. Han var aldri en bråkmaker, men den som spredde latter.

Ifølge Kristian var Kåre veldig omtenksom og omsorgsfull.

– Det virket som om han brydde seg mer om andre enn seg selv. Han hadde en høy og god latter, og var en person som passet på at alle skulle ha det bra, forteller 36-åringen.

Puben Per på hjørnet var stamstedet til Kåre, Kristian og resten av vennegjengen. Der samlet de seg over et glass eller flere. De snakket om livet, om Pride, om sladder og kjærlighet. Mens de andre kunne trenge noen glass for å kose seg, var Kåre en som drakk vann for å kjøre de andre hjem.

– Han kunne henge med oss og bare drikke vann. Og så tilbød han seg å kjøre oss hjem hvis vi hadde drukket for mye. Vi alle ble i godt humør når han kom.

Var i samme skeive vennekrets

Det er gått to døgn etter skuddramaet ved de tre pubene.

– Det går litt opp og ned. Det er veldig sjokkerende alt som har skjedd, sier Kristian Domenic Blix (36) søndag 26. juni når Avisa Oslo snakker med ham.

Kristian har kjent Kåre (60) i flere år, og var i samme vennekrets i en årrekke. De møttes på byen og i bursdager.

– Jeg kan ikke se for meg hvor forferdelig de må ha hatt det. Det verste var å høre skuddene på nyhetene. Et av dem kan være det skuddet som traff Kåre. Det gikk inn på meg.

Den andre vennen til Kristian ligger på sykehus med skuddskader i skulderen.

Møttes på Per på hjørnet etter terroren

Kristian forteller at han sliter med humørsvingninger og tankekjør etter hendelsen:

– Tårene kommer og går. Du er både redd og lei deg, og i andre øyeblikk må du smile fordi jeg minnes gode øyeblikk med Kåre eller noe han har sagt eller gjort som var fint.

Kristian tror dagene fremover blir tøffe.

– Det er mye som skjer når noen går bort. Det er mange som ønsker å bidra til at begravelsen blir så fin som mulig, men det blir dager hvor mange møtes og støtter hverandre også.

Søndag kveld møtte Kristian resten av den faste vennegjengen på Per på hjørnet igjen. De la ned blomster, klemte, var sammen og snakket om det som skjedde.

– Fram til nå har jeg bare jobbet og ikke snakket med noen. Jeg har vært i sjokk. Men jeg tror vi trengte å møtes på Per på Hjørnet for å minnes Kåre.

– Det er så uvirkelig enda. Jeg klarer ikke helt å forstå det.