– De vilkårene er ræva, sier grisebonden Marius Hanstad (38)

– Ja. Det kan jeg lett si, skyter korn- og melkebonden Vemund Skalleberg (22).

Begge har reist inn fra Vestfold til Oslo for å vise politikerne inne på Stortinget hva de mener om årets jordbruksoppgjør. Forhandlingene brøt den 6. mai sammen etter et tilbud på rundt 900 millioner kroner.

Det er under halvparten av bøndenes krav på 2,1 milliarder kroner, og da Avisa Oslo spør Hanstad og Skalleberg hva de synes det signaliserer, er Vestfold-bøndene klare på hva de mener.

– Det er jo ikke bra. Uten bonden – ikke noe mat, rett og slett, konkluderer Hanstad.

– Jeg vil si at det er litt trist å se at vi kommer med et krav, så kommer regjeringen med et tilbud på under halvparten av kravet. Det får oss til å tenke: er ikke innsatsen vi gjør bra nok? Vi kan jo ikke produsere noe mer hvis vi ikke får mer støtte for det, og da får vi heller ikke noe mer penger inn, sier Skalleberg.

Mener Oslo-politikerne ikke skjønner situasjonen

Sandefjord-bonden har nettopp gjort seg ferdig med våronna, og forteller om arbeid både natt og dag. Arbeidet hans året rundt sikrer brød på bordet og melk i glasset for nordmenn rundt omkring i de tusen hjem. Men betalinga står ikke i stil til innsatsen, ifølge Skalleberg, som sper på med å brøyte avsidesliggende veier som ellers ville vært nedsnødd.

Det betyr mye for lokalsamfunnet, og både Skalleberg og Hanstad mener politikerne inne på Stortinget glemmer betydningen bønder har utenfor Oslo. Samtidig opplever de at de får mindre og mindre igjen for arbeidet sitt.

Samtidig gir mange av Skalleberg og Hanstads kolleger opp. Ifølge SSB ble antallet jordbruksbedrifter nesten halvert mellom 1999 til 2018.

– Her i Oslo tenker man ikke så mye på det, sier Skalleberg.

– Jeg er sikker på om de hadde bodd utenfor byen, reist rundt på gårder og sett hvordan vi gjør det, ville de sett saken på en annen måte enn når de bare sitter her i Oslo, mener bonden fra Sandefjord.


Vil kjempe for matproduksjon på små steder

Det var stille før stormen foran Løvebakken da Avisa Oslo snakket med de to Vestfold-bøndene. Kort tid etter inntok imidlertid et større antall tutende traktorer Karl Johan. I den første av dem satt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Man ønsker å ha matproduksjon på både store og små steder – og ikke bare noen få storgårder. Det er mange i landbruket opptatt av. Det skal være landbruk i Nordland, Gudbrandsdalen og Vestlandet, ikke bare storskala, sa Vedum til Avisa Oslo.

Han sa seg enig med bøndene Skalleberg og Hanstad om at situasjonen deres ikke var lett å forstå sett fra hovedstaden.

– Jeg tror det er riktig, sa Vedum, som samtidig anerkjente at Norge er et kaldt og bratt land der det er tøft å produsere mat.

– Men er det verdt det?

– Ja, det er viktig for min og din trygghet, mener Trygve Slagsvold Vedum.

Mener forhandlingsbruddet er rart

Overfor Oppland Arbeiderblad har statsminister Erna Solberg (H) på sin side forsvart tilbudet fra staten.

– Når rammen er 2,7 prosent for frontfagene og 4,5 prosent var starttilbudet vårt til landbruksorganisasjonene, før forhandlinger, var ikke det noe dårlig tilbud, sa Solberg.

Om bøndene og staten ikke blir enig innen 17. mai, er det Stortinget som vedtar hvor stort jordbruksoppgjøret blir.

Dersom det skulle skje, vil det ikke nødvendigvis skape mer glede hos bondeorganisasjonene, mener Sivert Bjørnstad, næringspolitisk talsmann i Frp

– Vi vil egentlig bare oppfordre dem til å gå tilbake til forhandlingsbordet. Det er ikke en formaning, men en beskjed: Det vil sannsynligvis gi dem et bedre resultat å forhandle med staten. Det er usannsynlig at vi kommer til å bidra til å øke tilbudet til staten fra Stortingets side, sa han til NTB.

– For oss fremstår det litt rart at man ikke kan møte til forhandlinger når man blir tilbudt en inntektsvekst på 4,5. Det er ikke gitt at vi kommer til å støtte regjeringens tilbud til bøndene. Det skal vi vurdere i stortingsgruppa hvis saken kommer så langt. Vi gir ikke regjeringen noen blankofullmakt.